Fossilfrit fynsk flybrændstof imponerer kronprinsen: - Det er en fantastisk oplevelse

Allerede i 2023 er fynsk biogasproducent klar med afgørende ingrediens til fossilfrit flybrændstof. Både klimaminister Dan Jørgensen og kronprins Frederik var behørigt imponerede efter dagens besøg.

De stærkt stigende energipriser forårsaget af krigen i Ukraine har for alvor sparket gang i debatten om, hvordan vi accelererer den grønne omstilling. 

Og netop derfor besøgte kronprins Frederik og klimaminister Dan Jørgensen (S) mandag landets største biogasproducent, fynske Nature Energy.

- For mig er det et besøg, som jeg har glædet mig meget til. Jeg synes, det er enormt spændende hele tiden at lære om, hvordan vi i Danmark prøver at optimere vores grønne omstilling, lød det fra kronprinsen, da han ankom til Nature Energy i en hybrid-mercedes.

- Vi prøver at finde grønne drivmiddelløsninger til store køretøjer, lastbiler for eksempel. Og der ser vi for eksempel den her virksomhed, at der er tilgængelige muligheder allerede nu. Så ja, det er en fantastisk oplevelse, tilføjede kronprins Frederik.

For Nature Energy og administrerende direktør Ole Hvelplund var det en unik mulighed for at komme på landkortet som leverandør i den gennemgribende omstilling, transportsektoren står over for. 

Det er nu, de store beslutninger træffes. Nu, de store penge fordeles.

- Det er med high five og det hele, når beskeden om sådan et royalt besøg kommer, lød det fra den storsmilende direktør.

Besøget på Ørbækvej i sydøstlige Odense var led i en landsdækkende tur - sammen med klima,- energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen. Destinationen var virksomheder, der alle er med til at udvikle og implementere teknologier, som skal bistå Danmark i den grønne omstilling.

Det er især Nature Energys udvikling af én afgørende ingrediens til fremtidens fossilfrie fly- og lastbilbrændstof - den såkaldte Power to X-teknologi - der havde tiltrukket kronprins og klimaminister.

- Jeg må sige, det er meget interessant at være her i dag, og jeg synes jo ikke, at der er nogen tvivl om, at Nature Energy er helt i front, når det handler om udvikling, også i forhold til Power to X, sagde Dan Jørgensen.

Kronprins Frederik var positivt overrasket over mulighederne med Nature Energys overskuds Co2.
Kronprins Frederik var positivt overrasket over mulighederne med Nature Energys overskuds Co2.
Foto: Kristian Wraae Nielsen

Klar med flybrændstof i 2023

Power to X er stadig en teknologi under udvikling. Men når den er klar, så vil den kunne bidrage med fossilfri brændstof til fly, lastbiler, skibe og anden tung transport.

Og det er altså her Nature Energy har en unik mulighed for at bidrage. 

Først et kig på teknologien:

Power to X er en teknologi, hvor man ved hjælp af store mængder grøn strøm - for eksempel vindenergi - igennem elektrolyse spalter vandmolekyler til brint.

Brint er egentligt et brændstof i sig selv. Men det kan også forædles yderligere.

For hvis man tilfører CO2 til brinten via et synteseanlæg, får man et brændstof så potent, at det kan bruges på nogle af de helt tunge transportmidler, hvor eldrift ikke umiddelbart er en mulighed.

Og det er netop her, Nature Energy kommer ind i billedet. For når Nature Energy producerer  biogas baseret på gylle og madrester, så har de et restprodukt, og det er CO2. 

Vel at mærke CO2, som ikke kommer fra et fossilt brændsel.

- Det er det bedste og det billigste CO2-produkt i verden, forsikrede Nature Energy-direktør Ole Hvelplund.

I dag går overskuds-CO2'en blot op gennem skorstenen på Nature Energys biogasanlæg.

Men metoden er testet i laboratoriet. Den virker, og allerede til næste år er Nature Energy som den første virksomhed i verden klar med et fuldskala-anlæg, der kan producere såkaldt e-fuel baseret på brint og CO2.

Og derfra er spørgsmålet egentligt bare, om det skal hældes på flyveren, skibet eller i lastbilen.

Nature Energy er lige nu i gang med at forhandle aftaler om indkøb af brint til brændstof-produktionen.

Prins giver omtale

Men selvom idéen er god, og teknologien er klar, så er succesen stadig langtfra sikker.

25 virksomheder er allerede med i et tæt partnerskab gennem organisationen Dansk Energi om Power to X. Men Nature Energy er ikke en af dem. 

Er I blevet overset?

- Nej, men Dansk Energi er jo el-sektoren. Og de kigger ikke så meget over til gassektoren. De ved godt, vi er her. Og de ved godt, vi har det produkt, vi gerne vil have. Det passer godt til deres brint. Så vi venter sådan set bare på, at de får lavet noget brint, som vi kan bruge til at koble sammen med vores CO2. 

Og de ved godt, det er jer, de skal ringe til?

- De ved godt, det er os, de skal ringe til.

Tror du, de ringer?

- Det er jeg helt sikker på, at de gør.