Fritidsarbejde går ud over skolen

Elever i folkeskolen og gymnasierne arbejder mere end nogensinde før. I dag har mere end halvdelen af de større elever arbejde i deres fritid. Og det går ofte ud over undervisningen og karaktererne.

-

Deltag i debatten om skoleelevernes fritidsarbejde


Elever i folkeskolen og gymnasierne arbejder mere end nogensinde før. I dag har mere end halvdelen af de større elever arbejde i deres fritid. Og det går ofte ud over undervisningen og karaktererne.


Et arbejdsuge på 50-70 timer er langt fra ualmindeligt blandt fynske skoleelever. Skolen og lektierne fylder en almindelig arbejdsuge, og derudover kommer fritidsarbejde på mange timer. I dag er det mere end halvdelen af alle elever, der har fritidsarbejde, når skolen og lektierne er overstået. 


Arbejde giver prestige
De unge arbejder mere nu end før, fordi det giver prestige og giver mulighed for at øge forbruget.


\"Vi får identitet og prestige gennem arbejdet. Sådan er det for voksne og sådan er det for unge. Ingen vil være uden arbejde\", siger Ning de Coninck-Smith, Lektor på Kulturstudier på Syddansk Universitet.


Forældrene kan ikke finansiere de unges dyre vaner, og derfor er de unge nød til at arbejde, hvis de vil have mode-tøj, gå i byen, rejse og meget andet.


Trætte elever
Men fritidsarbejdet og det store forbrug blandt unge betyder ofte, at skolegangen bliver forsømt.


\"Jagten på penge er blevet værre de seneste år, og jeg syntes man kan mærke det i timerne. De er ofte trætte\" siger Margrethe Wind, der er lærer på Tornbjerg Gymnasium.


\"Det kræver prioritering af skolearbejdet. Nogle fag er man nød til at nedprioritere\", siger Mattias Hundsbøl, der går på Tornbjerg Gymnasium og arbejder i Blockbuster.


Skolen mindsker kravene
Og enkelte lærere er begyndt at indrette deres undervisning efter, at eleverne ofte har et travlt program ved siden af skolen.


\"Vi må indrette vores undervisning efter at eleverne ikke har ret meget tid, og ikke altid er lige godt forberedte\", siger Margrethe Wind.