Frugtavlere raser over nyt fund af sprøjtegift i æbler

Ved en egenkontrol hos den fynske frugtgrossist Orskov Foods i Oure er der fundet sprøjtegift, der stammer fra det konventionelle landbrug. Frugtavlerne kræver et forbud.

Giften prosulfocarb, der indgår i sprøjtemidlet, Boxer, er fundet i et parti konventionelle æbler, høstet i 2014, fra en avler på Sjælland.

Det til trods for, at landbruget og producenten af Boxer, Syngenta, i 2014 lavede en hyandlingsplan, der skulle hindre forurening med prosulfocarb, som indtil da var skyld i at flere frugtavlere på Fyn og andre steder i landet måtte kassere deres høst.

I første omgang blev der da heller ikke fundet forurening i 2014-høsten, men så kom resultatet af Orskov Foods egenkontrol.

- Den frivillige handlingsplan er tydeligvis ikke nogen garanti mod forurening med prosulfocarb, siger formanden for frugt-, bær- og grøntudvalget i Økologisk Landsforening, Poul Rytter, som fik sin økologiske høst ødelagt af prosulfocarb i 2013.

Han fremhæver, at frugtavlerne bærer hele risikoen ved brugen af prosulfocarb i landbruget, fordi der ikke findes en erstatningsordning.

- Derfor kræver vi et forbud mod prosulfocarb og en erstatningsordning indtil forbuddet træder i kraft, siger Poul Rytter.

Frygt for 2015-høsten

Hos Orskov Foods i Oure frygter direktør Niels Ørskov Christensen, hvordan det går med høsten i 2015:

- Vi er meget usikre på, om den frivillige handlingsplan virker og vi og avlerne står med hele risikoen, siger han.

Han støtter Økologisk Landsforenings krav om et forbud og en erstatningsordning.

Prosulfocarb er aktivstoffet i sprøjtemidlet Boxer som konventionelle landmænd bruger til ukrudtsbekæmpelse på marker med vintersæd.

Det er et flygtigt stof, der stiger til vejrs og falder ned igen med regn og dug.

I 2013, da de første frugtavlere blev ramt af forurening med stoffet målte Nationalt Center for Miljø og Energi en stigning i koncentrationen af prosulfocarb i regn og dug på fra 7000 til 11.000 procent.

Tallene fra 2014 er endnu ikke offentliggjort.