Fuldmåne dræber vildt - ikke sommertid

Antallet af dyr, der bliver påkørt i trafikken stiger år for år. Men den store dræber er ikke overgangen til sommertid, som tidligere antaget.

I 2012 blev over 4.300 dyr påkørt i trafikken. Det er en stigning på 61 procent i forhold til for 10 år siden. Det viser en ny videnskabelig rapport fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi.

- Jeg tror, at det hænger sammen med, at der både er kommet flere biler og flere dyr. Vildtet har gode betingelser i disse år, og når der samtidig er flere biler, så sker der også flere påkørsler, siger vildtkonsulent hos Falck, Allan Bruun Rasmussen.

Hidtil har det været antaget, at vildtet var særlig udsat i ugerne efter overgangen fra vintertid til sommertid. Men undersøgelsen har ikke fundet nogen sammenhæng mellem antallet af påkørsler og overgangen til sommertid. Tværtimod viser rapporten, at antallet af påkørsler først stiger markant 3-4 uger efter overgangen til sommertid.

Derimod viser opgørelsen over 30.000 registrerede påkørsler, at dyrene er mest udsatte ved fuldmåne. Antallet af påkørsler stiger med 12 procent, når det er fuldmåne.

Undersøgelsen er baseret på Schweiss-hundeførernes indberetninger over hvornår de har været kaldt ud til påkørte dyr. Schweiss-hundene bliver dog langt fra kaldt ud hver gang et dyr bliver påkørt, så antallet kan være væsentligt højere.

Rapporten viser også, at risikoen for at ramme et dyr på vejene er størst i de tidlige morgentimer, og derfor råder Falck bilisterne til at være ekstra på vagt de næste uger.

- Det gælder det om at køre meget forsigtigt i tusmørket. Skulle der komme et dyr ud på vejen, er det bedre at ramme end at forsøge at undvige, da det ofte går endnu mere galt, siger Allan Bruun Rasmussen.

Læs undersøgelsen her

Oversigt

    Oversigt