I det fynske folks tjeneste

Fyn er film: Filmklassiker får nyt liv på øen

Den gamle filmklassiker Busters Verden vender tilbage i en ny version, der skal filmes på Fyn. Og det er ikke helt tilfældigt, at det netop er denne børneklassiker.

Til august skydes optagelserne til næste års 'nye' familiefilm i gang med den ukuelige anti-helt Buster. Dengang var det med Mads Bugge Andersen i hovedrollen. Foto: Bent K Rasmussen/Scanpix/arkiv

Det skønne ved Buster er, at han gør, hvad han vil og tør leve, præcis som den han er

Barbara Crone, producent, filmen Buster

Stille, stille, stille, 
Nu står solen op.

Det samme gør den over Fyn i midten af august, når optagelserne til en ny version af den gamle klassiker Busters Verden starter.

Selvom den originale film er fra 1984, har den stor aktualitet i dag, mener producenten bag.

- Historien er om muligt endnu mere aktuel i dag. Børnene skal få en oplevelse af, at man kan være den, man er. Det har alle godt af at blive mindet om, siger Barabara Crone, der er en af producenterne bag filmen.

Læs også Filmbranche mangler hænder: FilmFyn og UCL indgår samarbejde

Mere trylleri tilbage i samfundet

Og netop Buster-karakteren kan hjælpe med at minde folk om det. Hans rolle og karakter har et vigtigt budskab til børnene i dagens Danmark.

- Det skønne ved Buster er, at han gør, hvad han vil og tør leve, præcis som den han er. I dag er der et enormt pres på børnene fra både sociale medier, skolen og samfundet. De bliver bombarderet med, hvordan de skal være og se ud, siger Barbara Crone og fortsætter:

- Der er ikke meget magi og trylleri tilbage i vores samfund.

Læs også Millioner på vej til aktiviteter for Odenses børn og unge

Den nye version skal blot hedde 'Buster' og bliver en fortolkning af bogen med moderne twists. Mere kan producenten ikke afsløre, udover at karaktererne og historien overordnet bliver den samme.

Projektet bliver støttet af FilmFyn, der er er glade for samarbejdet om den store film.

- Det er en ikonisk dansk børnefilm, og det er super skønt at medvirke til, at dagens børn kan få mulighed for at opleve den, siger direktør i FilmFyn Klaus Hansen til TV 2/Fyn.

- Fyn er film

Både filmens instruktør og producere har mange og gode erfaringer med at lave film på Fyn, og vi glæder os meget til at komme tilbage. Fyn skal det være – Fyn er film

Hans Bülow Ungfelt, producent på filmen

Filmen skal optages i områder omkring Odense og Kerteminde. Barbara Crone har efterhånden lavet en del film på Fyn, og hun er glad for at vende tilbage. 

- Der er utroligt mange velegnede områder til at lave det her, og det er også et rigtig godt produktionsmiljø der er på Fyn. Man føler sig velkommen her. Det betyder faktisk mere, end man tror, siger Barbara Crone, der bakkes op af sin kollega:

- Både filmens instruktør og producere har mange og gode erfaringer med at lave film på Fyn, og vi glæder os meget til at komme tilbage. Fyn skal det være – Fyn er film, siger Hans Bülow Ungfelt, der er den anden producent på filmen.

Støtten fra FilmFyn var også en af faktorerne, der filk filmen til Fyn, ligesom en del andre film inden for de senere år. 

Senest har FilmFyn støttet Bille Augusts filmatisering af Karen Blixens liv, hvor optagelserne er i fuld gang. Desuden er Lykke-Per også optaget på Fyn med støtte fra den fynske filmfond. 

Læs også Oscar-vinder optager på Fyn: Her får unge talenter lov at snuse til den store filmverden

Det glæder direktøren at få så store projekter til øen.

- FilmFyn er blevet en integreret del af den store danske filmbranche. Og at få Buster er helt klart med til at understrege det, siger Klaus Hansen.

Filmen Buster forventes at få biografpremiere i juni 2021 og har blandt andre Manfred Weber, Kerstin Jannerup Gjesing, Ibi Støving, Magnus Millang og Henning Jensen på rollelisten.

Busters verden

Buster Oregon Mortensen er en 11-årig dreng, der er fuld af kærlighed til livet og sine omgivelser. En ukuelig optimist, der nok ved, at livet kan være hårdt, men blandt andet ved hjælp af trylleri og kærlighed går det nok.
 
Han hjælper sin haltende lillesøster, sin far og sin mor, og ikke mindst sin gamle ven Hr. Larsen, der også er en ”magiens mester”. Det har de to til fælles. 

 

Buster går i en helt normal folkeskole, hvor han ved enhver given lejlighed underholder den ret ligeglade klasse med trylleshows. I denne sommerferie får han chancen for at vise hele byen, hvad han kan på byens talentshow. Men Buster har mange jern i ilden, han er blevet forelsket i Joanna, hans bedste ven Hr. Larsens tilstand forværres, og hans familie har også brug for ham. Og igen er det troen, håbet og kærligheden, der sejrer.

 

Sådan er det nemlig i Buster Oregon Mortensens verden.

Se mere