Fyn i Form - Søren og Margits træningsprogram

-

-

Af Janne Risbjerg, Cand.Scient i Idræt og Sundhed og Mads Andreasen, Cand.Scient i Idræt og Sundhed

Søren og Margit vil begge komme til at bruge de første 4-6 uger på at få opbygget en grundform, som den videre træning kan bygge på.
 


Træningsprogrammet starter med at Søren og Margit får målt deres kondital

Det er vigtigt at komme godt fra start, og undgå eventuelle skader samt at komme ind i en god træningsrytme, hvor programmet ikke virker for uoverskueligt og motivationen kan holdes.
 
Det største udbytte opnås ved at kombinere forskellige træningsformer  - meget gerne styrketræning, intervaltræning og kontinuert aerob træning.

Vi har sammen med Søren og Margit fundet frem til at 3 træningspas om ugen er realistisk og overskueligt for dem. Vi foreslår derfor Søren at han hhv. styrketræner i maskinerne (se styrketræningsprogrammet), går til spinning og vælger mellem træning på store bolde eller boksetræning.

Da Søren af tidsmæssige årsager lægger træningen i centret mandag til torsdag, opfordrer vi ham til at gå en god lang tur lørdag eller søndag.
Margit skal også en gang om ugen styrketræne i maskinerne (se hendes styrketræningsprogram), frit vælge mellem en af de mange aerobic-former centret tilbyder og gå til spinning eller løbe.

Margit vil med tiden gerne løbetræne, men ønsker i starten at koncentrere sig om at komme godt i gang med træningen i fitnesscentret. Vi opfordrer hende derfor til, at opvarmningen i kredsløbsmaskinerne, inden hun styrketræner, foregår på løbebåndet.
 
Lav en træningsdagbog
For at holde styr på træningen kan det være en god ide at føre en træningsdagbog, hvori du både før og efter træningspasset skriver hhv. hvad du skal træne, samt hvordan det så gik - var der eventuelt justeringer i forhold til den oprindelig træningsplanlægning og hvorfor.

Kommentar til det enkelte  træningsprogram kan være af stor værdi for dig, da du får en god indsigt i dit træningsmønster, som du både kan bruge nu og her, men også på længere sigt, når du skal foretage eventuelle justeringer eller udarbejde en hel ny træningsplan.

Derudover kan du sort på hvidt se, hvad du har trænet, så du ikke kommer til at over- eller undervurder din egen indsats. Man kan sige, at en træningsdagbog på en måde tvinger dig til at være ærlig overfor dig selv!
 
Hos boghandlen eller i sportsforretningen kan du købe færdigudformede træningsdagbøger med alle relevante skemaer. Men du kan også selv udforme din egen træningsdagbog. Køb et hæfte, hvori du på den første side skriver dit mål med træningen, mens du på den næste side skriver din træningsplan for den første uge. Gør plads til at skrive dine egne kommentar til de enkelte træningsdage.