Fyn ramt af vaccinekaos: Mange må køre langt efter vigtigt stik

Distributionen af både covid- og influenzavacciner sejler i Region Syddanmark. Flere fynske lægehuse har ikke modtaget de vacciner, de skal bruge. Det betyder, at nogle fynboer må ud på en længere køretur for at få deres vaccine.

Tusindvis af fynske borgere risikerer at skulle rejse langt for at få efterårets covid-19 og influenza-vaccination. 

Distributionen af vaccinerne sejler.

Det oplever de praktiserende læger, som sammen med Fyns to vaccinationscentre står for indsatsen. 

- Det har været et kæmpe kaos. I min egen klinik har jeg oplevet, at vi har bestilt vacciner, som aldrig er kommet. Og ingen ved, hvor de er, siger Morten Svenning Nielsen, der er formand for de praktiserende læger i Odense. 

Konsekvensen er ifølge Morten Svenning Nielsen, at en række fynboer må ud på en længere køretur for at få den vigtige vaccination.

- Hvis ens læge ikke har fået vacciner nok, er man nødt til at få sin vaccination på et af Fyns to vaccinationscentre - i henholdsvis Odense og Svendborg. Det er en lang og unødvendig rejse, når de lokale lægehuse sagtens kunne have klaret opgaven, hvis de havde modtaget vaccinerne, siger Morten Svenning Nielsen.

- Vi har slet ikke fået nogen

Flere læger fortæller samme historie som Morten Svenning Nielsen. Det fremgår af debattråden i et lukket lægeforum, TV 2 Fyn har fået adgang til.

Nogle lægehuse har fået for mange vacciner.

- I går stod der pludselig et bud med ekstra influenza- og covidvacciner, selvom vi allerede havde fået, skriver en læge i debattråden. 

En anden skriver: 

- Vi har også modtaget 950 flere influenzavacciner mere end de 600, vi bestilte. Og cirka det dobbelte af vores bestilling på covid. Det er ægte kaos!!! 

Andre lægehuse har slet ikke fået: 

- Vi har ikke fået influenzavacciner overhovedet. Vi har kvittering på det bestilte - men regionen kan ikke finde den. 

Morten Svenning Nielsen er ikke imponeret. Heller ikke af de tilfælde, hvor der er leveret for mange vacciner. 

- Jeg synes, det er virkelig dårlig organisering af en samfundskritisk funktion. I værste fald risikerer vi, at lægehusene må kassere vacciner, fordi de ikke kan nå at få dem brugt, siger Morten Svenning Nielsen. 

De praktiserende læger undrer sig over, at regionen slet ikke har styr på distributionen af Covid- og influenzavacciner.
De praktiserende læger undrer sig over, at regionen slet ikke har styr på distributionen af Covid- og influenzavacciner.

Sundhedsformand: 

Mette With Hagensen, der er formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark, erkender, at der er sket fejl.

- Vi har brug for at finde ud af, hvad der er op og ned i det her. Der er helt åbenlyst gået noget galt i distributionen, siger Mette With Hagensen (S).

Vaccineindsatsen er delt op imellem de praktiserende læger på den ene side og vaccinationscentrene på den anden. Der er to vaccinationscentre på Fyn. Et i Svendborg og et i Odense.

Men rammer de her leveringsproblemer til de praktiserende læger ikke netop de svageste borgere, som ikke lige har mulighed for lige at tage til Odense eller Svendborg  efter en vaccine?

- Jo, lige præcis. Vi tog de praktiserende læger med i vaccineudrulningen for at sikre nærheden til patienterne, så netop de svageste borgere ikke behøvede rejse langt for at få deres vaccine, siger Mette With Hagensen.

Så hvad gør du nu?

- Jeg tager fat i forvaltningen, så vi kan få løst det her.

Koncerndirektør: Der er sket fejl

I regionens forvaltning er det Kurt Espersen, koncerndirektør for Sundhed, der har det endelige ansvar.

- Der er nogle udfordringer, som vi er ved at hitte ud af. Nogle læger har fået for mange vacciner. Andre har fået for få. Det er os, der står med ansvaret. Nu prøver vi at se, om det er bestillingssystemet, der har fejlet, eller om det er Statens Serum Institut, der står for at levere vaccinerne, der har fejlet, siger Kurt Espersen.

Hvornår får I så styr på logistikken?

- Vi arbejder, så blodet springer ud af fingrene for at løse det her.

Udrulningen af det fjerde covid-stik begyndte efter sommerferien. De første, der fik vaccinen var ældre over 85 år. Nu gælder tilbuddet alle over 50. 

Oversigt

    Oversigt