Fyn sakker bagud med iværksættere

Nye virksomheder skyder op flere steder rundt om i landet med arbejdspladser og økonomisk vækst som sidegevinst. Men på Fyn sakker de bagud. Alarmklokkerne burde ringe, mener en lektor fra Syddansk Universitet.

Alarmklokker bør ringe

En analyse, som ErhvervsBladet har lavet, viser, at iværksætteraktiviteten er meget lav på Fyn, Lolland-Falster, Sønderjylland og Bornholm. Især Nordfyn og dele af Sydfyn er hårdt ramt af manglende initiativer.

- Alarmklokkerne bør ringe i disse områder, for det har betydelige økonomiske konsekvenser, at der startes få nye virksomheder. Iværksættere medfører økonomisk vækst, og den går kommuner med få iværksættere glip af, siger lektor Thomas Schøtt fra Syddansk Universitet til ErhvervsBladet torsdag.

Lektoren peger på, at folk generelt i større byer har mere mod på at skabe nyt end folk i mindre byer og i landområdet. Men også kommunerne erhvervspolitik eller manglen herpå har betydning. Endelig betyder det også noget, om der ligger mange virksomheder i området i forvejen.

Assens og Tommerup i førertrøjen

Analysen bygger på tal på opstartsrater. I Tommerup og Assens, hvor det går bedst på Fyn, er opstartsraten højere end 12.

Opstartsraten er opgjort som antal opstartede virksomheder pr. 1000 indbyggere i kommunerne i 2005.