I det fynske folks tjeneste

Fyn sejler i regnvand

Den meget regnfulde og varme vinter har sat sine spor på det fynske landskab. Fyn ligner nærmest de tusind søers land. Og de seneste dages regn skaber nye udfordringer.

Over alt på Fyn er der denne vinter opstået større og mindre søer på marker og i lavninger. Kent Jacobsen, der driver landbrug og hundekennel ved Morud, er en af dem, der har fået en stor sø på sin mark.

- Det er andet år i streg, at søen på min mark har nået den størrelse som nu. Og den kan ikke blive større, for så løber vandet over kanterne og ind til naboen, fortæller Kent Jacobsen fra Morud.

De store mængder regn har gennemvædet markerne, og jorden kan ikke suge mere.

- Det er den vådeste vinter i hele min tid som planteavlskonsulent, fortæller Leif Hagelskjær, der er afdelingschef for planteavl i Centrovice.

Pumper vand væk ved Kerteminde

Kerteminde er Beredskabsstyrelsen rykket ud med de helt store pumper for at tage kampen op med regnvandet. Her truer en stor regnvandssø med at løb ind i de nærliggende bygninger.

Men ellers er det først nu her i marts måned, at landmændene kan se, hvor meget af afgrøderne regnvandet har ødelagt.

- Det sker det, at der ikke kan komme ilt ned til rødderne, og det har de brug for når de skal vokse. Og nogle arter kan gå ud af det, og så bliver vi nødt til at så igen, siger Leif Hagelskjær, der er afdelingschef for planteavl i Centrovice.

Hvor store skaderne bliver vil stå klart i løbet af den kommende måned.

Og Kent Jacobsen fra Morud kan ikke gøre så meget andet end at nyde udsigten til sin nye sø.

- Vores kvæg får lidt mindre areal at græsse på, men det må vi så leve med, og vi må supplere med lidt ekstra foder, siger Kent Jacobsen fra Morud.

 

01:26 Luk video