I det fynske folks tjeneste

Fyn som centrum for privatfinansieret velfærd

Fyn kan i fremtiden udvikle sig til landets centrum, når det handler om salg af service inden for områderne sundhed og velfærd. En ny rapport konkluderer at borgerne i stigende grad er villige til at betale for sundhedsydelser.

-


Flere og flere er villige til at betale for sundheds- og velfærdsydelser

Fyn kan i fremtiden udvikle sig til landets centrum, når det handler om salg af service inden for områderne sundhed og velfærd. En ny rapport konkluderer at borgerne i stigende grad er villige til at betale for sundhedsydelser, og Fyn har alle muligheder for at komme i front i denne udvikling.

Det er Odense Kommune og Fyns Amt, der har fået udarbejdet en grundig kortlægning af borgernes holdninger til betaling af sundheds- og velfærdsydelser. 

Grundig analyse

\"Analysen af borgernes vilje til selv at finansiere ydelser inden for sundhed og velfærd\" er lavet af Institut for Serviceudvikling, og rapporten har samtidig undersøgt Fyns muligheder for at få en central rolle inden for dette område. Instituttet har interviewet flere fynske virksomheder inden for branchen, og en række fynboer er blevet interviewet i såkaldte \"fokusgrupper\".

Rapporten konkluderer at \"Fyn har et endda særdeles stort potentiale for at udvikle sig til et centrum for sundhed og velfærd med privatfinansierede sundheds- og velfærdsydelser\".

Indsatsområder

Rapporten peger på at Fyn de kommende år blandt andet bør sætte fokus på følgende erhvervsområder:

  • Privattegnede sundhedsforsikringer, der kan sikre både offentligt ansatte og ældre lønmodtagere en fleksibel og hurtig behandling i tilfælde af sygdom.
  • Udvikling og udbud af sundhedsabonnementer til virksomheder. Ordningerne skal blandt andet omfatte vacciner, kostvejledning, motionsråd og sundhedstjek.
  • Udvikling af sundhedspakker til overvægtige børn og voksne.
  • Udvikling og udbud af sundhedsydelser til ældre, så denne befolkningsgruppe bliver i stand til at tage vare på sig selv.
  • Udvikling og udbud af skønhedsydelser. Fremover vil blandt andet ældre have flere penge til køb af kirurgiske indgreb, kurophold og plejeydelser.
  • Etablering af sundhedscentre blandt andet på de nedlagte sygehuse på Fyn. Her bør private og offentlige i samarbejde udbyder sundheds- og velfærdsydelser.


Fyn bør tilbyde skønhedsoperationer mod betaling

Klar til at betale

Hvis Fyn sætter gang i denne erhvervsudvikling, så vil borgerne - i følge rapporten - i høj grad være klar til at betale for disse ydelser. Det konkluderer Institutut for Serviceudvikling på baggrund af en lang række interviews og undersøgelser om danskernes holdning til betaling af sundheds- og velfærdsydelser.

Blandt andet viser undersøgelser, at hver tredje fynbo er villig til at tegne en privat sygesikring, et stort flertal går ind for brugerbetaling på 1500 kr., hvis man kan undgå skattestigninger og derudover finder en meget stor gruppe det naturligt at man i dag betaler for fx zoneterapi, tandlæger, kiropraktorer og behandling for barnløshed.

Tirsdag skal økonomiudvalget i Fyns Amt gennemgå rapporten og eventuelt anbefale at nogle af rapportens forslag bliver ført ud i livet.