Fynbo fra bronzealderen havde østrigsk tøj

Fynbo i bronzealderen var svøbt i klæde af østrigske brændenælder. Afslører nyt om langdistance-handel.

Da en af Danmarks rige og magtfulde mænd døde for 2800 år siden, blev hans knogler svøbt i et klæde af brændenælder.

Klædet er fundet i bronzealdergraven Lusehøj på Fyn, men stammer muligvis helt fra Østrig. Det viser ny forskning fra Københavns Universitet (KU).

- Jeg forventede, at brændenælderne havde vokset på Fyn, men da jeg undersøgte plantetekstilernes værdi af strontiumsotoper, kunne jeg se, det ikke var tilfældet, siger postdoc Karin Margarita Frei fra Center for Tekstilforskning ved KU.

Hun har udviklet metoden til at bestemme plantetekstilers værdi af såkaldte strontiumisotoper, som viser, at brændenælderne voksede i et geologisk gammelt grundfjeldsområde.

Derfor tyder det på, at datidens fynboer ikke brugte lokale danske brændenælder til deres nældetekstiler. Klædet kan nemlig være fremstillet i Alperne.

Og de nye resultater ændrer dansk tekstilhistorie, mener tekstilarkæolog fra Nationalmuseet Ulla Mannering.

- Indtil nu har Lusehøj været det ældste nældeklæde, vi kender og det eneste fra bronzealderen, men med vores resultater har vi ikke længere beviser for, at man fremstillede tekstiler af brændenælder i Danmark i bronzealderen, siger hun.

Det giver ny viden om bronzealderens langdistancehandel. Knoglerne blev nemlig lagt i et bronzekar, som højst sandsynligt er fremstillet i Østrig.

- Bronzealderens danskere fik deres bronze fra Mellemeuropa. Importen var styret af nogle rige, magtfulde mænd i samfundets top, fortæller Ulla Mannering og gætter:

- Vi kan forestille os, at en fynsk bronzeimportør døde under en handelsrejse i Østrig. Hans brændte knogler blev svøbt i et østrigsk nældeklæde og lagt i en passende fornem urne, som hans rejsefæller transporterede hjem til Fyn.

I bronzealderen var tøjet lavet af vilde planter og hør. I den bedste kvalitet minder brændenældestoffet om råsilke.

Oversigt

    Oversigt