I det fynske folks tjeneste

Fynbo i jordskælvsramte Christchurch: Det var som at være på en båd

Jordskælv: Der er ikke sket større skader i byen Christchurch i New Zealand, men det gyngede og raslede i flere minutter, fortæller fynbo. Tsunami er på vej.

Billede fra Mogens Bechsgaard Facebook-side. Foto: Privat

Foto: Marty Melville/AFP Photo/Sacnpix

1 af 2

Da det kraftige jordskælv natten til mandag lokal tid ramte 91 kilometer nordnordøst for den newzealandske by Christchurch, var fynboen Mogens Bechsgaard sammen med sin hustru, Aase Møllemose Bechsgaard, på vej i seng.

- Det varede et par minutter og alt gyngede og raslede, som hvis man var om bord på en båd, siger han til Ritzau og fortæller, at der siden jordskælvet har været over 25-30 efterskælv på over 4,4.

- Her i Christchurch hvor mine kone og jeg er lige nu, ser alt ok ud, fortæller Mogens Bechsgaard til TV 2/FYN.

- Jeg har ikke været inde i centrum eller andre steder i byen for at se om der er skader. Men umiddelbart, når jeg læser de lokale nyheder, så lyder det ikke som om der sket noget alvorligt her omkring.

- Vi følger nøje med i, hvad hvad der sker længere oppe på øen, hvor der har været jordskælv og efterskælv hele natten, da vi har familie på ferie hernede. De er i Kaikoura (cirka 180 kilomter nord for Christchurch, red.) og pt kan de ikke komme ud fra denne by/område, da alle veje og broer er spærrede, fortæller Mogens Bechsgaard, som oprindeligt er fra Odense, men bor og arbejder i New Zealand.

Billedet er fra Aase Møllemose Bechsgaards Facebook-side. Foto: Privat

Tsunami på vej

Mogens Bechsgaard fortæller til Ritzau, at myndighederne oplyser på tv, at man har formodninger om, at en tsunami på to-tre meter vil ramme Christchurch og hele den nordlige østkyst.
Ifølge Mogens Bechsgaard gælder varslet den nordlige del af Christchurch - 20 kilometer fra hvor det fynske ægtepar opholder sig.

Danskere, der opholder sig i området, opfordres til at kontakte pårørende og følge de lokale myndigheders råd.

Fakta: Jordskælv ryster jævnligt New Zealand

 Søndag har et kraftigt jordskælv ramt New Zealand. Landet rammes hvert år af mange tusinde jordskælv.

Der bliver hvert år målt omkring 14.000 jordskælv i New Zealand, men kun få fører skader med sig.

Tidligere har landet dog været ude for kraftige jordskælv, der har kostet menneskeliv.

Her er nogle af de jordskælv, der har ramt landet de seneste år:
  • 22. februar 2011 bliver Christchurch ramt af et ødelæggende jordskælv. Det blev målt til en styrke på 6,3. 185 mennesker omkom i jordskælvet. Mange huse i Christchurchs midte faldt sammen, og der var store skader på byens katedral. Byen er stadig langtfra blevet genopbygget.
  • 13. juni 2011 ryster et jordskælv Christchurch. Skælvet blev målt til 6,3. En ældre mand døde som følge af skælvet ifølge NZ Herald.
  • 23. december 2011 rammer to jordskælv med en styrke på 5,8 Christchurch. Offentlige bygninger samt flere kontorer og butikker blev evakueret. Skælvene udløste kraftige rystelser, men ingen alvorlige ødelæggelser.
  • 16. august 2013 bliver hovedstaden Wellington ramt af jordskælv. Skælvet bliver målt til en styrke på 6,8. Det får bygninger til at ryste, men ingen omkommer. Desuden måtte fly- og togtrafik indstilles.
  • 14. februar 2016 kan indbyggerne i Christchurch mærke jorden ryste. Et jordskælv på 5,8, rammer byen og skaber revner i flere veje.
  • 13. november 2016 rammer et kraftigt jordskælv 91 kilometer nordnordøst for den newzealandske by Christchurch.
Newzealandske Geonet anslår, at jordskælvet har en styrke på 7,5. Der er umiddelbart ingen tilskadekomne. En mindre tsunami rammer efterfølgende landet.

Kilde: ritzau/Geonet