Fynboer får svar: Hvordan hjælper jeg bedst Ukraine?

Gerda Madsen har arbejdet med nødhjælp i 11 år for Røde Kors. Hun svarer her på dine spørgsmål om, hvordan du bedst hjælper Ukraine midt i en krig.

Gerda Madsen har arbejdet for Røde Kors i 11 år og var blandt andet med til at koordinere hjælpen, da flygtninge fra Syrien i 2015 vandrede ind i Danmark ad motorvejen. Før det arbejdede hun 35 år som kantineleder i Danske Bank, og det har givet hende rutine i at lede og fordele opgaver.

Det bruger hun nu dagligt i sit arbejde for Røde Kors i Odense, hvor de er klar til at tage imod de flygtninge, der kommer fra Ukrainer.

- Når flygtningene kommer her, er vi klar med et beredskab af blandt andet støttepersoner, der kan hjælpe dem ind i det danske system. Vi har lektiecafeer og legestuer til børnene og masser af andre tilbud, der skal hjælpe dem med at falde til, siger Gerda Madsen

Lise Aarup spørger:
Jeg så i tv, at der er mange børnehjemsbørn på flugt. Hvordan ser det ud med at kunne adoptere nogle af de børn?

Svar: Det tror jeg ikke ligger lige for. 

Håbet er, at de børn skal tilbage til deres forældre. Vil det ske, skal det være gennem de sædvanlige myndigheder.
Kommer der uledsagede børn til Danmark skal de have en værge, der bliver myndighedsindehaver for børnene. Den aktivitet blev oprettet i Røde Kors i 2015 i forbindelse med der kom mange flygtninge fra Syrien.

Mikkel Baden fra Odense spørger:
Jeg har to unge piger, som er tidligere elever. De vil muligvis flygte ud af landet, og jeg har tilbudt at hente dem, men hvilke love gælder?

Svar: Indtil der bliver vedtaget en særlov, kommer de som turister og har ikke krav på noget, som der er lige nu

Mette Munck Schmidt fra Svendborg spørger:
Hvordan sikrer man, at det er “ordentlige” mennesker, ukrainerne kommer ud til? Man kan jo ikke vide, hvem der tilbyder deres hjælp.

Svar: Når ukrainere siger ja til privat indkvartering, har de ingen garanti for, at det er ordentlige mennesker, de kommer ud til. Derfor har flere organisationer også advaret om at tage med de personer, der kommer i privatbiler. Det kan være nogen, der vil bruge kvinderne til prostitution. Derfor bør man søge asyl, hvor der er garanti for ikke at falde i de forkerte hænder.

Ulla Sørensen fra Svendborg spørger:
Kan man få økonomisk støtte ved at være værtsstøtte privat? Jeg gerne vil hjælpe en voksen og to børn med husly.

Svar: Det kan man ikke lige nu. Der kommer nok en særlovgivning, hvor det bliver kommunens ansvar, og vi må vente på den lovgivning for at se, hvad der sker.

Sune fra Odense spørger:
Hvorfor skal vi gøre så meget for Ukraine? Jeg tænker på vores egne hjemløse eller andre flygtninge. Nu hvor der er krig, er Danmark så pludselig åben for alle?

Svar: Der bliver stadig hjulpet andre steder blandt andet i Afghanistan. Røde Kors har mange projekter sideløbende med Ukraine. Hjemløse bliver der også taget hånd om, det er et andet system der tager sig af den gruppe.

Søger du svar på et spørgsmål om krigen i Ukraine, kan du skrive til os i formularen herunder:

Fyn hjælper Ukraine