Fynboerne fornuftige ved vandet

Indtil nu har livredderne i Nyborg og Kerteminde ikke lavet en eneste livreddende aktion ved de to store fynske badestrande.

Livreddere på rescue boards

Der har været masser af varme, solskin og glade fynboer ved stranden - men ikke en eneste har været i alvorlige problemer på Fyens Badestrand og på Nordstranden i Kerteminde.

Brandmænd giver overarbejde

Det er TrygFonden, der betaler livredderne på strandende, og de fører statistik over alle aktioner. I den forgangne uge har der været syv førstehjælpsaktioner i Nyborg og 80 i Kerteminde. Rigtig mange af dem har været efter møder med brandmænd.

- Flere af vores livreddere har bogstaveligt talt oplevet, at der har været kø ved tårnet for at få behandling efter mødet med brandmænd, siger Michael Iwersen, der er fungerende driftschef i TrygFonden Kystlivredning.

Udover førstehjælpen har livredderne lavet 13 forebyggende aktioner - altså stoppet ulykker, der har været tæt på at udvikle sig.

Fem gode baderåd

strand, sol, badegæster, badevand, bad
strand, sol, badegæster, badevand, bad

1. Lær at svømme

Når du kan svømme, kan du redde dig selv og andre fra at drukne. Vælger du at gå i vandet, selvom du ikke kan svømme, bør du finde et sted, hvor du kan bunde, og hvor vandforholdene er rolige.

2. Gå aldrig alene i vandet

Når I er flere, kan I holde øje med hinanden og reagere hurtigt, hvis noget går galt. Det giver større sikkerhed for alle. Undgå farlige lege i vandet og råb aldrig om hjælp for sjov.

3. Læs vinden og vandet

Brug dine øjne og din sunde fornuft, før du bader. Tjek vandets dybde og strømforhold og hold øje med vindens retning. Ved fralandsvind driver badedyr, gummibåde og luftmadrasser hurtigt til havs. Der er også øget risiko for brandmænd. Ved pålandsvind er der øget risiko for revlehuller med kraftig udstrømning.

4. Lær stranden at kende

En ny strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje. Spørg de lokale eller en livredder om strandens særlige forhold, før du går i vandet. Passerer der en hurtigfærge, der kan give store bølger? Er stranden kendt for at være meget stejl? Er der moler eller høfder, som påvirker strømmen? I udlandet skal du også være opmærksom på undersøiske rev eller farlige dyr. Læs også altid strandens oplysningsskilte.

5. Slip ikke børnene af syne

Hold dig tæt ved badende børn, så I kan se og høre hinanden, og du kan nå at gribe ind, hvis det bliver nødvendigt. Selv større børn, der svømmer godt i en svømmehal, kommer nemt i vanskeligheder i mødet med havets strøm og bølger. Hold godt øje med børn og sørg for ikke at blive distraheret.

Kilde: Respektforvand.dk