I det fynske folks tjeneste

Fyns Politi advarer: Unge mænd spreder falske pengesedler

Der er en mængde falske 500- og 1.000-kronesedler i omløb på Fyn, advarer Fyns Politi. I alle anmeldte tilfælde har det været yngre mænd, der har afleveret pengene.

Foto: Søren Bidstrup, Scanpix

Mindst tre gange siden weekenden har Fyns Politi modtaget anmeldelser fra borgere og erhvervsdrivende, der har modtaget falske pengesedler.

I weekenden forsøgte en yngre mand at betale med både en falsk 1000-kroneseddel og en falsk 500-kroneseddel i en butik på Odense Banegårds Center.

Det lykkedes politiet at få fat i den unge mand, der havde forsøgt at betale med de falske sedler.

- Pågældende, som gør det, får vi faktisk fat i og tager ham med på politigården, hvor han også bliver sigtet for det. Og så troede vi, at det var det. Men det ser altså ud til, at andre også har fat i dem, siger vagtchef ved Fyns Politi, Asbjørn Larsen.

Ukendt antal sedler i omløb

Mandag forsøgte en person at betale med en falsk 1000-kroneseddel på Hjallese Pubben, og tirsdag forsøgte to yngre mænd at betale i bussen i Slukefter med en falsk 500-kroneseddel.

- Så noget tyder altså på, at der er et ukendt antal sedler i omløb, fortæller vagtchefen, der vurderer, at det er ret let at genkende de falske sedler, hvis man skulle stå i en situation, hvor man får dem i hånden.

Læs også Fyns Politi advarer mod falske sedler

- De er af ret dårlig kvalitet, faktisk. De ser vellignende ud, men får man fat i dem, kan man sagtens mærke, at papiret er af en anden kvalitet. De er alt for tykke, og der er intet vandmærke på, siger Asbjørn Larsen.

Politiet vil meget gerne have fat i dem, der afleverer de falske sedler. 

- Vi opfordrer til at være opmærksom. Får man mistanke om, at man har modtaget de falske sedler, vil vi meget gerne høre fra folk. Kan man holde dem tilbage eller forsinke dem, så vi kan nå at komme frem, kunne det være dejligt, siger Asbjørn Larsen.

Vagtchefen fortæller, at det i de kendte tilfælde har været yngre mænd, der har forsøgt at betale med de falske sedler. Ved hændelsen på Hjallese Pubben har de ingen alder på gerningsmanden, men mener, at der er tale om en yngre mand.

Læs også Boom i brug af falske penge

Asbjørn Larsen advarer de unge mænd om, at det er en temmelig alvorlig forbrydelse at producere og forsøge at betale med falske penge.

- De tror måske, at det er halvvejs uskyldigt, men de risikerer en ubetinget fængselsdom. Det er temmelig strafbart - det er ikke bare som et butikstyveri, men langt mere strafbart, siger Asbjørn Larsen og fortsætter:

- De putter bare papiret i kopimaskinen og ser, om det går. Men de risikerer at få sig en overraskelse, siger vagtchefen.

Har du oplysninger i sagen, eller har du modtaget de falske penge, kan Fyns Politi kontaktes på telefon 114.