I det fynske folks tjeneste

Fyns Politi har svært ved at give bøder for uopmærksomhed

En tredjedel af alle ulykker i trafikken sker på grund af uopmærksomhed i bilen. Alligevel er det svært for politiet at uddele bøder.

1 af 5

De færreste er i tvivl om, at det er ulovligt at sidde med sin mobiltelefon i hånden, når man kører bil. Men faktisk kan det også være ulovligt at lave mange andre ting, mens man kører.

- Det er et forholdsvist nyt begreb, at vi arbejder med uopmærksomhed samlet set, siger politikommissær Preben Ingemansen fra Fyns Politi.

Kør opmærksomt og hensynsfuldt

Færdselsloven siger nemlig, at man skal køre opmærksomt og hensynsfuldt i trafikken. Og det betyder, at hvis politiet ser, at man kører og slingrer eller ikke ser på vejen, fordi man indstiller sin GPS eller radio, eller hvis man lægger makeup i bakspejlet eller læser avis, så kan de altså give en bøde.

Fyns Politi har en stærk kikkert, så de kan følge bilister over flere hundrede meter. Så kan de nemlig se, om folk laver noget, de ikke skal, når de kører bil.

Svært at give bøderne

Problemet er bare, at det er svært at give den slags bøder for uopmærksomhed.

Når der gives bøder for mobiltelefoni, så skal poltiet bare se, at bilisten sidder med en telefon i hånden. Men når man laver alt muligt andet, som kan være lige så farligt, så skal politiet dokumentere, at man ikke er opmærksom på trafikken imens. Derfor har Fyns Politi givet 450 bøder for håndholdt mobil, mens de kun har givet 5 bøder for uopmærksomhed generelt.

Der er stor forskel på, hvor præcis færdselsloven er omkring uopmærksomhed generelt i forhold til mobiltelefoni.

I § 3 stk. 1 står:
Trafikanter skal optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed, så at der ikke opstår fare eller forvoldes skade eller ulempe for andre, og således at færdslen ikke unødigt hindres eller forstyrres.

§ 55 a om mobiltelefon er kort og præcis:
Førere af køretøjer må under kørsel ikke benytte sig af håndholdte mobiltelefoner.

- Den afgørende forskel er nok, at mobiltelefoner er ulovlige at bruge som håndholdt, det er reguleret. Det andet, der skal en beskrivelse eller et kørselsmønster, der tilkendergiver, at man bruger for meget opmærksomhed på andet end at køre bil.

Bilister holder ikke øje med trafikken

- Mobiltelefoni er det værste, vi oplever i trafikken, men vi ser også rigtig mange, der laver mange andre ting, når de kører bil. Og mange af de ting kan være lige så farlige. At skrive en sms eller surfe på sin telefon eller computer er noget af det værste, vi ser. Men man kan jo synes, at det er lige så slemt at sidde og spise is eller lægge makeup, som det er at tale i telefon, når man kører.

Det siger Politikommissær Preben Ingemansen fra Fyns Politis færdselsafdeling til TV 2/Fyn.

En bilist, der spiser og drikker, mens han kører, er ikke et sjældent syn på de danske veje.

- Sidder man og sms'er, så er man nødt til at kigge på sin mobil. Og hvis man sidder og surfer på nettet, så siger det sig selv, at man har opmærksomheden rettet der. Det samme hvis man sidder og betjener en bærbar computer eller læser en avis, så ligger der i det, at så kigger man ikke på vejen, fordi det man laver, indebærer at man kigger på det, man laver.

Uopmærksomhed giver lavere bøde end mobilen

Der er også forskel på størrelsen af bøderne for mobiltelefoni og andre former for uopmærksomhed. Når du taler i mobiltelefon, får du en bøde på 1500 kroner. Hvis du spiser, og ikke holder øje med vejen, og måske endda slingrer mellem vognbanerne, så får man som udgangspunkt en bøde på 1000 kroner.

TV 2/Fyn har været med på kontrol ved den Fynske Motorvej. Vi var med i bilen, da politiet holdt på tilkørslen ved Hjallesevej og var klar til at dele bøder ud for uopmærksomhed.

 Er du en uopmærksom bilist?

Rådet for Sikker Trafik har kampagnen Kør bil, når du kører bil. Og den handler netop om farerne ved at lave andre ting end at koncentrere sig om trafikken.

På deres hjemmeside kan man blandt andet finde en funktion, hvor man kan teste, hvor længe man er, om at sende en sms. For selv hvis du er hurtig på tasterne, og kan skrive en sms på bare 4 sekunder, mens du kører 110 km/t på motorvejen, så har du faktisk kørt hele 121 meter uden at holde øje med trafikken.

Se med i aften klokken 19.30, når vi sætter fokus på problemet.