I det fynske folks tjeneste

Fynsk betjent: - Vi har brug for kollegaer, der kender pappenhejmerne

Statsminister Mette Frederiksen vil have mere politi ud til borgerne. Det er rigtig godt, lyder det fra en tidligere tillidsmand hos Fyns Politi.

00:23

Statsminister Mette Frederiksens budskab om flere betjente tættere på borgerne er vigtig for Fyns Politi. Det mener tidligere tillidsmand Steffen Daugaard.

Der er behov for flere betjente fordelt på hele Fyn. Det var ét af budskaberne, som statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag havde med i sin åbningstale til Folketinget.

Den udmelding er vigtig for Fyns Politi. Det mener Steffen Daugaard, der er tidligere mangeårig tillidsmand i Fyns Politi.

Læs også Presset politi på Fyn: Statsministeren ønsker mere politi tæt på borgerne

- Lokalpoliti, der er lokalt til stede, og som kender ballademagerne på deres gang, kender pappenhejmerne, det er rigtig godt, siger Steffen Daugaard.

TV 2/Fyn har gennem længere tid beskrevet de massive udfordringer ved Fyns Politi, der på grund af et lavt antal betjente og et stigende antal opgaver ikke kan nå alle de opgaver, de gerne vil. Blandt andet bliver meget få indbrud på Fyn opklaret.

Derfor er statsministerens ønske om at tilføre flere betjente til Fyn afgørende for borgerne, mener Steffen Daugaard.

- Det giver en anden slags politi, at man lige har et øje på hver finger – også når man har fri. Og man lægger mærke til nogle ting, som man så måske kan bruge i sit arbejde nogle dage efter, siger Steffen Daugaard, der i ti år var tillidsmand hos Fyns Politi og derfor har indgående kendskab til det fynske politiberedskab.

I dag arbejder han ved eftersøgningsafdelingen i Fyns Politi.

Vækker glæde

Statsminister Mette Frederiksen sagde i sin tale ved åbningen af Folketinget, at der i dag er mere end 1.900 personer ansat i Rigspolitiet. Det er mere end dobbelt så mange som i hele Fyns Politi.

- Vi skal kunne have tillid til politi og retsvæsen. Alt andet er skræmmende, sagde statsministeren fra Folketingets talerstol.

Derfor foreslog statsministeren, at man flytter rundt på politipersonalet.

00:55

Mette Frederiksen vil have flere lokalbetjente - også på Fyn.

Luk video

- Mange er ansat centralt i stedet for ude ved borgerne. Kan vi ikke finde en klogere og bedre balance, spurgte Mette Frederiksen i sin tale.

Den bliver grebet og nærmest omfavnet af den tidligere tillidsmand.

- Jeg blev glad. Når en statsminister rækker ud, så skal man tage hånden, siger Steffen Daugaard og uddyber:

- Hun siger jo lige præcis det, vi har snakket om blandt de menige betjente i mange år. At vi er for få, og at det heller ikke er sikkert, vi arbejder på den helt rigtige måde.

I grafikken herunder kan du få et overblik over, hvordan afdelinger ved Fyns Politi beskrev deres situation i maj 2019. 

Foreningsformanden

“Vi er bekendt med, at personalesituationen i stort set alle afdelinger er voldsomt trængt. På holdene balancerer man omkring en faktor 2, og i alle afdelinger hober sagerne sig op.”

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Færdselsafdelingen

“Der er rigtig mange, der har stillinger, der er placeret både i Forebyggelse og Færdslen og således tæller med begge steder. I alt fire personer har stillinger i Forebyggelse. Uklart om der er talmagi i dette over for de afdelinger, der definerer, hvor mange færdselsfolk og forebyggere vi skal være på Fyn.”

“Samtidig med at de bliver færre i afdelingen, har de fortsat samme sponsering til operativ patruljetjeneste.”

“Frustration over, at rockerne kører i klonede biler, og der ikke er ressourcer til at tage sig af det, idet de stjålne klonede biler efterfølgende bliver solgt til import, hvorved staten udbetaler registreringsafgift retur til de kriminelle.”

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Operativt center

“Der er 12 mand tilbage i afdelingen og derfor ikke meget tid til at lave fremadrettet arbejde, da de skal være klar til at arbejde med konflikter i bandemiljøet.”

“...stor frustration over, at man nu skal køre patrulje i Vollsmose hen over sommerferien, pga. dårlig planlægning, og at man bliver sat til opgaver, som kræver beredskabskompetencer”

“Man skal værne om den faglighed, som kollegaerne har opnået, og ikke sætte dem til alle mulige andre opgaver, som de ikke har kompetencer til at bestride.”

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Indbrudsgruppen

“Lige nu er 5 ud af de 16 i afdelingen væk.”

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Forebyggelse

“Tidligere kunne de assistere Vollsmose, når det kneb med at få enderne til at hænge sammen, men nu hvor næsten alle i forebyggelse er niveau 2-skytter, kan de ikke længere, og det er ærgerligt, og en problemstilling, der skal kigges på”

“De bliver lige nu ramt af de 14 punkter i nærhed- og tryghed-udspillet, som presser afdelingen maximalt.”

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Efterretnings- og analyseenheden:

“De er fire under den planlagte normering i afdelingen.”

“Der er p.t. ikke ressourcer til at analysere på indbrud”

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Vollsmose

“Der er p.t. ti kollegaer til rådighed, der kan køre patruljetjeneste i Vollsmose, hvilket også lægger et stort pres på dem.”

Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix

Centralvisitationen

“Der ligger sager fra gulv til loft i afdelingen”

“Frustrationerne i afdelingen opstår oftest, når man ikke føler, at man betjener borgerne godt nok, idet sagerne bliver gamle hos dem, og man ikke kan fortælle, hvornår der sker noget i de enkelte sager.”

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Økonomisk kriminalitet

“Afdelingen affolkes langsomt men sikkert.”

“Der er p.t. kun fem mand tilbage, der arbejder med økonomisk kriminalitet på fuld tid. Resten er udlånt, på barsel, i 18-mandsgruppe eller på nedsat tid. På papiret er der ti mand m/k.”

“Det er erfarne, der søger til SØIK, Rigspolitiet eller andre afdelinger ved Fyns Politi. Der kommer ingen erstatning for dem, der rejser.”

“Der er p.t. cirka 2.000 sager i afdelingen, enten på hylder eller hos kollegaerne. 1.410 i reolen, 348 ved medarbejdere, 349 ligger i driftscenteret. I alt 2.107 sager per 1. maj”

“I 2. halvår (af 2019, red.) er der krav om, at sigtelsesprocenten i efterforskningspakkerne er mindst 50. Dette bliver et stort problem, idet der ikke er mandskab i afdelingen til at løfte opgaven."

“De presses desuden af nogle fem år gamle skattesager, der skal arbejdes med for, at de ikke bliver forældet.”

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Udlændingeafdelingen

“Fyns Politi er meget presset på non-Schengen-kontrollerne. Der er bestemte målkrav, der skal opfyldes, og der skal sendes rapporter ind til rigspolitichefen om denne målopfyldelse. Det er helt skævt, at vi ikke lever op til lovgivningen på området, som er helt klar vedrørende disse non-Schengen-aftaler.”

Foto: Kim Haugaard/Ritzau Scanpix

01:41 Luk video