Fynsk center for musikeres sundhed

Det kan være hårdt at være musiker. Mange musikere får skader i nakke, ryg og skuldre på grund af akavede arbejdsstillinger og ofte gentagne bevægelser. Nyt fynsk center vil hjælpe musikerne.

-

Det kan være hårdt at være musiker. Mange musikere får skader i nakke, ryg og skuldre på grund af akavede arbejdsstillinger og ofte gentagne bevægelser. Nyt fynsk center vil hjælpe musikerne.

Problemet er så alvorligt at skaderne allerede dukker op hos studerende på musikkonservatoriet, så de bliver nødt til at søge orlov.

Derfor har rektor for det Fynske Musikkonservatorium, Bertel Krarup taget initiativ til, at der oprettes et Center for Musikersundhed i samarbejde med Sundhedsvidenskabeligt Fakultet på Syddansk Universitet.

Centret skal primært arbejde med forebyggelse af skader hos musikere.

Nedslidning
Hvilke skader, musikerne får, og hvor de får skader afhænger af, hvilket instrument, de spiller på.

Strygere i klassiske orkestre plages for eksempel af skader, fordi de sidder i akavede stillinger i lang tid af gangen og laver stort set samme bevægelse hele tiden med buen.

I rytmisk musik er især trommeslagere og guitarister udsat.

Typiske skader er hold i nakken, smerter i muskler og led, tennisalbue og seneskedehinde-betændelse.

Danmark bagud
I Finland, Sverige og England har man længe forsket i musikeres helbred, mens man i Danmark stort set ikke har vist interesse for problemet.

Folk i musikbranchen ved, at problemet er der; men ingen kender omfanget.

\"Vi har ikke tal på omfanget; men vi støder hele tiden på problemerne, siger rektor på Det Fynske Musikkonservatorium, Bertel Krarup.

Derfor bliver det bla. det ny centers opgave at skaffe viden om musikere og deres sundhed. Viden som er nødvendig for at forebygge effektivt. 

Hilses velkommen
Blandt musikere hilses det ny center velkommen. Redaktøren for deres fagblad, Henrik Strube, siger til TV 2/FYN, at professionelle musikere kan sammenlignes med topidrætsfolk.

\"Musikere, der får en skade, kan heller ikke tillade sig at holde en længere pause,\" siger han.

Samtidig har musikere svært ved at få anderkendt skaderne som arbejdsskader.