Fynsk eks-bankdirektør får millioner

Tidligere direktør i "skraldespands-banken# Nova Bank Fyn fik 9,3 millioner i afskedsgave.

Banken havde milliardunderskud

Nova Bank Fyn - resterne af den krakkede Fionia Bank - måtte betale i alt 9, 3 millioner til tidligere direktør Kaj Østergaard Mortensen i afskedsgave, selvom bankens første årsregnskab viser et milliardunderskud. Det skriver Fyens Stiftstidende.

Den tidligere Fionia Bank-direktør fratrådte i juli 2010 efter syv måneders arbejde i afviklingsbanken med 5,8 millioner kroner i såkaldt fratrædelsesgodtgørelse samt 3,5 millioner kroner i løn, pension og feriepenge for det følgende år.

Hang på fratrædelse

Ifølge bestyrelsesformand Jørn Kristian Jensen hang Nova Bank Fyn på fratrædelsesordningen, da den overtog dele af den krakkede Fionia Bank.

- Der er en situation, hvor Kaj Østergaard i forbindelse med sin kontrakt har et års opsigelse og to års fratrædelsesgodtgørelse, siger han til Fyens Stiftstidende.

Det er Nordea, som købte Fionia Banks sunde dele, der ønskede, at Kaj Østergaard skulle tilknyttes i Nova Bank. Derfor har de også "i stor udstrækning" betalt for de syv måneders løn, ifølge bestyrelsesformanden.

Han vil ikke forholde sig til, om det er rimeligt, at direktøren får en bonus på 9,3 millioner, mens banken samme år nedskriver sine værdier med 1,1 milliard.

- Jeg har ikke anden holdning til det, end det er resultat af dels at leve op til nogle kontraktlige forpligtigelser, dels at foretage en afviklingsopgave, siger han.
 

Nedtur fra 2008

Efter flere massive nedskrivninger i slutningen af 2008 smed fynske Fionia Bank i februar 2009 håndklædet i ringen.

Bankaktiviteterne blev overført til et nyt selskab, der blev kontrolleret af Finansiel Stabilitet i et forsøg på at redde banken.

I juni måtte direktionen indse, at egenkapitalen var tabt og bankens overlevelsesmuligheder væk. Nordea købte de sunde rester af Fyns største bank, mens resten blev samlet i Nova Bank Fyn.