I det fynske folks tjeneste

Hænger selv på regningen: Fynsk familie fanget i lufthavnskaos

Sikkerhedskontrollen i Københavns Lufthavn har været lukket, og køen af mennesker er fortsat lang. Fynsk familie fanget i lufthavnskaos.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Sikkerhedskontrollen i Københavns Lufthavn har onsdag morgen og formiddag været lukket på grund af en faglig strid.

Selv om arbejdet ved 10.15-tiden blev genoptaget, er der sidst på formiddagen fortsat lange køer. Det ventes at vare ved i flere timer endnu.

Vagterne i sikkerhedskontrollen nedlagde ifølge faglig sekretær Ulla Thygesen fra Vagt- og Sikkerhedsfunktionærernes Fagforening arbejdet, fordi 12 ansatte er blevet fyret "på usagligt grundlag".

Passagerer, som har misset deres fly, står i en rigtig dårlig situation. De har nemlig ikke krav på kompensation fra hverken lufthavnen eller flyselskaberne, vurderer Lars Arent, der er leder hos forbrugercentret Forbruger Europa.

Det skyldes, at passagererne som udgangspunkt skal sørge for at stå ved gaten, når deres fly afgår. Gør de ikke det, har de heller ikke krav på kompensation.

- Der er tale om en ulovlig arbejdsnedlæggelse, som ikke kan forudsiges af hverken lufthavnen eller af flyselskaberne.

Læs også Svendborgbanen: Signalfejl forsinkede morgentog

- Af den grund ender vi i en situation, hvor udgangspunktet er, at det er passagererne selv, der skal sørge for at være til stede ved gaten, når flyet afgår.

- Er de ikke det, så kan de ikke bagefter komme til flyselskabet og sige, at de vil have en ny rejse med et senere fly, forklarer Lars Arent.

Dermed risikerer regningen at ende hos passagererne, hvis de bliver nødt til at købe nye flybilletter, fordi de har misset deres fly.

Kontakt flyselskabet

Har man som passager misset et fly på grund af situationen, anbefaler Lars Arent, at man tager kontakt til det flyselskab, man skulle være fløjet med.

- Forhåbentlig kan de finde en god løsning, som heller ikke bliver for dyr for dem for at komme frem med et senere fly.

- Men i værste fald kan de ende i den situation, at de bliver nødt til selv at betale for nogle nye flybilletter, siger Lars Arent.

For de passagerer, der først skal flyve fra lufthavnen senere på dagen, lyder rådet, at man ankommer i god tid for at stå ved gaten rettidigt.

Ifølge Lars Lemche, der er talsperson for Københavns Lufthavn, har flere passagerer misset deres fly på grund af arbejdsnedlæggelsen.

Lufthavnen ved dog ikke, hvor mange det drejer sig om, oplyser han.

Læs også Coronavirus: OUH står klar med særligt beredskab

Halvanden time i kø

Blandt de ventende passagerer er Martin Seratski og hans familie, som klokken 10 skulle have været med et fly til Hurghada i Egypten. Han har foreløbigt stået halvanden time i kø, og familien skulle have været på en uges ferie i det egyptiske.

- Det er ikke fedt, særligt ikke når man har børn med. Vi har knap fået morgenmad, fordi vi havde tænkt os at spise herude. Vi var her egentlig i god tid, siger Martin Seratski.

- Vi står allerede og kigger på rejsegarantiregler. Alternativet er, at vi skal ud at finde en anden rejse, siger han.

Martin Seratskis flyafgang er blevet rykket, og familien holder øje med, om flyene bliver yderligere udskudt eller aflyst. Familien håber, at det vil lykkes at nå det planlagte fly.

Selv om køen rykker sig med hastigere skridt end før, så er der stadig passagerer langt nede i køen.

Læs også Overblik: Her er politiet forsvundet fra Fyn

Fynboer på vej til Malaga

Længere nede i rækkerne befinder pensionisterne Søren og Dorte Jøndrup sig. De skal på to ugers ferie til Malaga i Spanien.

Parret, som til dagligt bor på Fyn, er dog mildest talt ikke tilfredst med den lange kø.

- Vi står her og håber på at nå et fly om to timer, ellers så er fanden løs, for der er ingen afgange i morgen, siger Søren Jøndrup.

Søren og Dorte Jøndrup håber at fange flyet, men har svært ved at se enden på køen.

- Jeg prøver at gætte på, hvor lang tid det tager, siger Søren Jøndrup.

- Hvis vi ikke når det, så må de jo ombooke os, ellers så må vi jo tage hjem igen, siger han.