Fynsk forskning bag kræft-gennembrud

Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital står bag ny milepæl i kampen mod brystkræft.

2603 Cancer 1

Forskerne har udviklet en blodtest, der kan afsløre, kvinders risiko for brystkræft. Testen betegnes allerede som et gennembrud.

Blodet gemmer på hemmeligheden

Forskerne har fundet den sammensætning af stoffer i blodet, der kan fortælle om en kvinde har brystkræft på et meget tidligt stadie.

Dermed kan sygdommen opdages tidligere end hidtil - også hos unge kvinder, som i dag ikke er omfattet af mammografi-screeninger.

- Det vil være meget værdifuldt at have en blodtest til tidlig diagnose af brystkræft. Det er sådan, at jo tidligere brystkræften bliver opdaget, jo bedre bliver forløbet, og jo bedre er muligheden for at kurrere kvinden for den her sygdom, forklarer Henrik Ditzel, som er professor og overlæge på IMM-Cancer og Inflammationsforskning på Odense Universitetshospital.

Berit blev reddet af tidlig behandling

Også en kræftpatient, som selv fandt en knude i brystet, er begejstret over udsigten til, at den frygtede sygdom kan konstateres tidligere.

2603 Cancer

- Hvis jeg ikke selv havde opdaget det, så ville jeg først skulle have mammografi når jeg var 50 - og så kunne det sikkert have gået rigtig galt, siger Berit Lydal Nielsen.

Hvert år får i gennemsnit 1048 kvinder i Region Syddanmark konstateret brystkræft - og 264 dør af det.