Fynsk julehjælp slår trist rekord: - Så skal jeg ikke vende hver eneste krone

Blandt andre Blå Kors har modtaget flere ansøgninger om julehjælp end nogensinde før.

1.215 fynboer er så pressede på økonomien, at de har søgt om hjælp hos Blå Kors for at komme gennem julen.

En af dem er Tina Hofby, som ser frem til at få en stor kasse med de ting som hører julen til.

- Det gør, at jeg ikke skal tænke på at vende hver eneste krone for at kunne få de samme ting, fortæller Tina Hofby, Odense.

Blå Kors, som hjælper en række af samfundets svageste grupper, oplyser, at der på landsplan er kommet 12.086 ansøgninger fra økonomisk trængte familier.

- Der er brug for hjælp. Pengene er små, konstaterer kommunikationschef hos Blå Kors, Thomas Røddik Korneliussen nøgternt.

Antallet af ansøgninger om julehjælp er fra sidste år steget med 39,5 procent, og det betyder med en måned til juleaften, at der står en højtid for døren, der kræver mere julehjælp end nogensinde før.

Antal familier, som har søgt julehjælp på Fyn:

Bemærkelsesværdigt er, at det for knap en fjerdedel af ansøgerne hos Blå Kors er første gang, de søger om julehjælp.

- Denne her gruppe af mennesker har ikke særlig mange penge. De skærer ned på mad for at få råd til varme. Så er det klart, at der ikke er penge til også at kunne fejre den jul, som vi alle sammen gerne vil give vores børn.

- Derfor er julehjælpen kærkommen, og derfor ser vi det her store ansøgertal til vores julehjælp i år, siger Thomas Røddik Korneliussen.

Julehyggen er reddet

Hos Tina Hofby og hendes syvårige søn Mikkel er hjælpen fra Blå Kors en kærkommen mulighed for, at julehyggen bliver reddet.

Tina Hofby har på grund af en kronisk sygdom været i ressourceforløb gennem flere år, og modtager en ydelse svarende til kontanthjælp. Hun må derfor række ud efter hjælp fra en social hjælpeorganisation.

- Det betyder, at Mikkel og jeg kan holde en jul, hvor der ikke lige mangler alt det, der handler om hyggen, siger Tina Hofby.

For Tina Hofby og sønnen Mikkel betyder julehjælpen fra Blå Kors, at julehyggen er reddet.
For Tina Hofby og sønnen Mikkel betyder julehjælpen fra Blå Kors, at julehyggen er reddet.
Foto: Privat

Tinas trængte økonomi er med blandt andet inflation og stigende el- og varmepriser sat under yderligere pres.

- Priserne er steget meget, og det har gjort, at vi ikke får så mange ting for pengene, som vi har kunnet før.

Årets julehjælp fra Blå Kors består af to gavekort. Det ene på 500 kroner til køb af dagligvarer i Lidl, det andet gavekort er på 200 kroner til køb af julegaver i Blå Kors Genbrug. 

Den hjælp giver Tina og Mikkel lidt luft i økonomien.

- Det er fantastisk, og det varmer, fortæller Tina Hofby, der ikke mindst er lettet over at kunne give sin søn en jul, der ligner den, hun selv fik som barn..

Også hos Dansk Folkehjælp oplever man en stigning i ansøgninger om julehjælp. Her har man fra hele Region Syddanmark modtaget 4.141 ansøgninger. Det er en stigning på ti procent i forhold til 2021.

Ansøgningsfristen om julehjælp fra både Blå Kors og Dansk Folkehjælp er udløbet.

Også i Ukraine har de brug for hjælp. Derfor har en række fynske virksomheder, organisationer, Rotary i Odense, Fyens Stiftstidende og TV 2 Fyn startet en indsamling.

Indsamlingen skal være med til at sikre varmen for så mange af hovedstaden Kyivs knap 2,9 millioner indbyggere som muligt.

Aldrig har så mange søgt