Fynsk kageskat i blævrende klæder: Nu kommer brunsvigerbuddingen

Budding og brunsviger i én blævrende og sød kollision. Marie Holm har opfundet brunsvigerbuddingen til sin nye bog, som en hyldest til Fyns yndlingskage.

Den står og dirrer på køkkenbordet. Lys med et brunligt skær, spejlblank og med en fed karamelsovs, der langsom glider ned langs siden. Brunsvigerbuddingen har set dagens lys, og dens opfinder Marie Holm skærer et stykke med en stor ske. 

Smagen leder ganske rigtigt tankerne hen på en sød, snasket brunsviger, men konsistensen er en helt anden. Det bløde budding møder den knasende brunsvigertopping og resultatet er velsmagende - underligt, ingen tvivl om det, men ganske velsmagende.

Brunsvigerbuddingen er en del af Marie Holms nye opskriftbog "Flere Dirrende Desserter", der udelukkende består af buddinger. 

- En brunsvigerbudding er en form for karamelbudding, men er lavet med brunsvigeringredienser. Det vil sige, det er farin, smør og sirup og en lille smule salt, så det ikke bliver så vammelt. Og så er det blevet oversat til buddingsprog, siger hun.

En hyldest til brunsvigeren

Marie Holm er vokset op i Faaborg, og hun har spist masser af brunsviger gennem livet. Både den hjemmelavede slags og den, de hentede hos bageren i Faaborg. 

Siden er hun flyttet til København,  men kærligheden til brunsvigeren og Fyn er endnu intakt, og selvom nogen måske ville betragte det som en fornærmelse mod brunsvigerens væsen at tvinge den i et ægteskab med buddingen, så ser Marie Holm det på en anden måde.  

quote  En ægte budding skal dirre ligesom bagdelen på en fynsk bondepige

Marie Holm

- For mig er det en kæmpestor hyldest til brunsvigeren. Den kommer jo fra mit fynske pigehjerte, som banker, fortæller hun og griner. 

Hun understreger dog, at hun aldrig ville erstatte fødselsdagsbrunsvigeren med en brunsvigerbudding. Dén er fredet. 

Brunsvigerens dag

Dronningen af buddinger

Marie Holm er kendt for sin dedikation til buddinger og kæmper for at få dem tilbage på det danske dessertbord. Hun er glad for nu at inddrage brunsvigerbuddingen i sin række af buddinger, som hun sætter særlige krav til. 

- Jeg plejer at sige, at en ægte budding skal dirre ligesom bagdelen på en fynsk bondepige, og jeg må godt sige det, for jeg er selv sådan én, siger hun. 

Derfor var det også oplagt, at det blev lige netop Marie Holm, der skulle få ideen til at skabe en budding i en brunsvigerversion. 

- Noget af det, jeg elsker allerhøjest ved budding, er, at det er så nemt at lege med smag og variationer. Og når man som jeg er født og opvokset på Fyn og samtidig har gjort karriere i buddingmageri, så stod det nærmest skrevet i kortene, at jeg måtte udvikle en brundsvigerbudding, skriver hun. 

Oversigt

    Oversigt