Fynsk læge risikerer forbud mod omskæring

En fynsk læge vil efter al sandsynlighed få frataget retten til at foretage omskæringer. Lægen er under skærpet tilsyn.

Obs!
Artiklen er klokken 11.35 opdateret med følgende:
Styrelsen for Patientsikkerhed afgør først onsdag om lægen skal have frataget retten til at foretage omskæringer, det oplyser styrelsen til TV 2/FYN. Det var således forkert, da vi tidligere skrev at lægen har fået frataget retten til at foretage omskæringer.
Artiklen er desuden opdateret klokken 11.55 med oplysninger om, at lægen er sat under skærpet tilsyn.

En speciallæge fra Odense risikerer at få frataget retten til at skære forhuden af små drenge. Det oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed til TV 2/FYN.

Tidligere tirsdag forlød det, at retten var frataget lægen, men ifølge TV 2/FYNs oplysninger, så falder der en afgørelse onsdag.

Fratages lægen retten til at foretage omskæringer vil det være første gang Styrelsen for Patientsikkerhed laver sådan et indgreb mod en læge. 

Lægen er under skærpet tilsyn
Styrelsen for Patientsikkerhed satte 13. september i år lægens faglige virke under skærpet tilsyn i foreløbigt det næste år. 

Styrelsen for Patientsikkerhed vurderede, at der er begrundet mistanke om, at lægen kan udgøre en forringet sikkerhed for sine patienter ved at tilsidesætte regler, som har til formål at øge patientsikkerheden. 

Styrelsen har desuden lagt vægt på, at lægen har undladt at lade et privat behandlingssted i Aarhus registrere hos styrelsen og afgivet urigtige oplysninger til styrelsen om, at behandlingsstedet var registreret.

Ved at undlade at lade behandlingsstedet registrere, har styrelsen ikke mulighed for at føre tilsyn med lægens sundhedsfaglige virksomhed på klinikken.

Mange klagesager
Lægen er tidligere stoppet som overlæge på Aabenraa Sygehus i 2011 efter fire klagesager - i dag er han oppe på 16 og to politianmeldelser.

En aktindsigt i "Høring over virksomhedsindskrænkning" mod lægen viser, at styrelsen allerede i 2006 fik indberetninger om en omskåret dreng, der var blevet indlagt. Det skriver Metroxpress.

I september fortalte lægen ifølge Metroxpress på et møde, at han ud over sin klinik på Fyn også havde en uregistreret klinik i Aarhus. 

En efterfølgende inspektion i juni viste ifølge Metroxpress, at klinikken fremstod uhygiejnisk med snavset operationsleje, at der ikke var håndvask, der var defekt udstyr og at journalmateriale blev opbevaret alene på en mobiltelefon.

Metroxpress har også fået aktindsigt i alle klagesager mod lægen, der viser, at han både i 2012, 2013 og 2015 var indberettet af kommuner og læger i Esbjerg, Viborg og Kerteminde for at omskære drenge på folks spiseborde.

Til et møde hos Sundhedsstyrelsen i 2013 oplyste lægen, at han foretog 600 omskæringer årligt. Han lovede fremover kun at omskære i sin klinik.

Lægens navn er TV 2/FYN bekendt.
Det har ikke været muligt for TV 2/FYN at få en kommentar fra lægen.