Fynsk økologi stormer frem

I disse dage præsenterer syv fynske virksomheder deres produkter på verdens største økologi-messe i Tyskland. Og det ér en god idé at satse på økologi, mener ekspert.

Allan Poulsen fra virksomheden Naturfrisk er en af de få medarbejdere, der stadig er tilbage til at bemande virksomhedens lille butikslokale i Ørbæk.

I disse dage er en del af kollegerne nemlig til økologi-messen Biofach i Tyskland, hvor de viser økologiske produkter frem for interesserede købere fra hele verden.

- Vi håber, at vi møder lige de rigtige kunder. Og så tager de forhåbentlig kontakt til os. Det er altid et nyt og spændende marked, man oplever på de messer. Og i år er det største nogensinde, fortæller Allan Poulsen.

quote Vi ser lige nu, at rigtig mange udenlandske markeder har en vækst i økologi, og den kan de ikke lette selv. Derfor er det en god idé for danske producenter af økologi, hvis de kigger mod udlandet.

Mette Gammicchia, Landbrug og Fødevarer

I dag eksporterer Naturfrisk allerede varer som økologisk juice og saft til lande som Dubai, Sverige og Holland.

Smag for økologi

Der er god grund til at satse på økologi. Det siger Mette Gammicchia, der er afdelingsleder for eksport og indlandsafsætning ved organisationen Landbrug og Fødevarer. Især hvis man drømmer om at sælge varer til det store udland.

- Vi ser lige nu, at rigtig mange udenlandske markeder har en vækst i økologi, og den kan de ikke lette selv. Derfor er det en god idé for danske producenter af økologi, hvis de kigger mod udlandet, siger hun til TV 2/FYN.

Også herhjemme er forbrugerne blevet glade for at gå målrettet efter det røde øko-mærke, når de handler. Det ser man især på Fyn, hvor Dansk Supermarked oplevede en stigning på 30 procent i salget af økologiske produkter i 2016.

Økologisk saft til fynboerne

De grønne udsigter for økologer har inspireret Dorte Daugaard, der ejer det lille økologiske landbrug Nørremadegaard sammen med sin mand. De har drevet økologisk produktion i over syv år og oplever også en større efterspørgsel.

- Det er fantastisk, at der er nogen, der vil have vores produkter. Og der er rigtig mange, unge som gamle, der kommer og kigger og siger: ’Det her, det giver god mening’, fortæller hun.

Nu udvider de produktionen med økologisk saft og marmelade. Planen er klar: Først skal der sælges til lokale butikker, senere til resten af landet og derefter – hvem ved?

- Det kunne være rigtig spændende at være med på en messe som den, der er i Nürnberg lige nu. Og hvis årets høst bliver lige så stor som sidste år, så kunne jeg da godt tænke mig, at der blev plads til vores produkter på messen, fortæller hun.

På Fyn er i alt 6.733 hektar landbrug omlagt til økologisk landbrug. 

Dorte Daugaard fortæller, hvorfor økologisk saft og marmelade skal på messe i Tyskland. Peter Clowes