I det fynske folks tjeneste

Fynsk sejr til rød blok

Ganske som forudsagt blev Fyn rød ved kommunalvalget. Alle kommuner - bortset fra Ærø og Langeland - får socialdemokratiske borgmestre.

00:22

Som det meste af Fyn blev også Odense rød ved valget

1 af 2

Størst blev sejren for rød blok i Odense, som sikrede sig et flertal på 17 mod 12 mandater i byrådet. Sejren var væsentligt større end forudsagt i meningsmålingerne - og SFs fremgang fra 2 til 6 mandater var heller ikke med i den seneste Gallup måling.

I Svendborg vender socialdemokraterne tilbage til borgmesterkontoret, som de efter årtier måtte afgive til Venstre i 2005. Ny borgmester bliver Curt Sørensen, som har et rødt flertal bestående af SF, Enhedslisten, SF og Tværsocialisterne bag sig. De Radikale og Sydfyns Borgerliste røg ud, men de små socialistiske lister overlevede, selvom meningsmålingerne havde spået dem ude.

I Middelfart kan Steen Dalhstrøm fortsætte, selvom socialdemokraterne gik tilbage. Igen er det SF, der sikrer socialdemokraterne borgmesterposten.

I Faaborg-Midtfyn må Bo Andersen overlade roret til socialdemokraten Hans Jørgensen, som sammen med SF har et flertal på 16 mod 13 til de borgerlige.

I Assens fortsætter Finn Brunse ligeledes. Igen på grund af fremgang for SF, og det samme gør sig gældende i Kerteminde, hvor Palle Hansborg-Sørensen får fire år mere. Her gik SF frem fra 2 til 5 pladser og det giver rød blok et flertal på 13 mandater trods socialdemokratisk tilbagegang.

På Nordfyn kunne Nordfynslisten have afgjort sagen, men i stedet gik S sammen med V og K og satte sig i borgmesterstolen. SF blev trods en bemærkelsesværdige fremgang fra 1 til 5 mandater
sat uden for døren ligesom Nordfynslisten og Dansk Folkeparti.

På Ærø må Jørgen Otto Jørgensen fra socialdemokraterne tilgengæld afgive borgmesterposten. Partiet mistede 2 mandater og ny borgmester bliver formentlig Karsten Landro fra De Konservative med opbakning fra Ærø Borgerliste.

På Langeland fik Venstre sin eneste borgmesterpost i det fynske område. Her gik de andre partier uden om Borgerlisten og satte Knud Gether på porten. Ny borgmester bliver Bjarne Nielsen.

Samlet set er socialdemokraterne på Fyn dog gået tilbage, men det er blevet opvejet af SFs fremgang. Dansk Folkeparti er også gået markant frem i de fleste kommuner og har mere end fordoblet sin repræsentation i de fynske kommunalbestyrelser og byråd.