I det fynske folks tjeneste

Fynsk undersøgelse: Pizzabakker og regntøj kan gøre børn syge

De fluorstoffer, som findes i det papir, plastik og pap madvarer er pakket ind i, skal forbydes, siger SF. En ny undersøgelse fra OUH, Odense Børnekohorte og SDU viser nemlig, at stofferne kan påvirke ufødte børn.

Vi er i gang med et farligt eksperiment, som ikke kun påvirker vores børn, men også vores fremtid.
 Sådan siger SF's formand, Pia Olsen Dyhr, som vil have et totalforbud mod hormonforstyrrende stoffer, de såkaldte fluorstoffer.

Læs også Nye kemikalier fra hverdagen truer gravide med abort

En ny undersøgelse fra Odense Børnekohorte, Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet viser, at de såkaldte perfluorerede stoffer kan påvirke ufødte børn, som optager stofferne gennem deres mor.

 

Stofferne findes i helt almindelige forbrugsvarer som fødevarers emballage, pizzabakker, popcornposer, engangsbestik, vinterstøvler og regntøj.

 - Vi er ikke er klar over, om vores børn har mulighed for at få børn på samme måde, som vi har. Vi ved fra tidligere undersøgelser, at stofferne får fertiliteten til at falde. Og nu ser vi, at det påvirker børns evne til at blive raske, siger SF-formanden.

- Vi fandt stofferne i 99 procent af alle de kvinder, vi undersøgte

Tina Kold Jensen, Professor på Syddansk Universitet

- Det er grotesk i en verden, hvor det i forvejen er hårdt at være barn med opslidende og lange dage, siger hun.

 Den vejledende grænseværdi for fluorstoffer i emballage er på 0,35 mikrogram fluor per kvadratdecimeter papir. Men som forbruger kan man i dag ikke se, hvilke varer der kommer fra producenter, som følger den frivillige grænseværdi.

 - Grænseværdien skal være gældende for alle. Så lang tid den er frivillig, er der dele af industrien, der vil forsøge at slippe for den, siger Pia Olsen Dyhr.
 Indtil stofferne måske en dag bliver helt forbudt, vil SF have mærkning af emballagen, så forbrugerne har mulighed for at vælge fødevarer fra.

 Ifølge Tina Kold Jensen, som er professor på Syddansk Universitet og står bag undersøgelsen, er det i dag umuligt at skærme sig imod de skadelige stoffer.

Læs også Råd: Undgå skadelig kemi - spis ikke af pizzabakken

 - Vi fandt stofferne i 99 procent af alle de kvinder, vi undersøgte, siger hun.
 - Det er næsten umuligt at undgå det. Der er ikke andet at gøre end at blive ved med at lave undersøgelser, som kan dokumentere, at de er farlige, så man kan få dem helt fjernet.
 
Perfluorerede stoffer bliver brugt til mange forskellige ting. Ud over emballage til fødevarer, bagepapir, findes de i imprægnering, som beskytter tekstiler mod fugt og snavs