Fynsk vinbonde: Forventningerne til årets vin er meget høj

En sommerhed september gav de danske vinavlere den bedste høst nogensinde og mulighed for at hæve kvaliteten.

Årets danske vinhøst slår alle rekorder i både mængder og kvalitet. Det er den bedste høst nogensinde, lyder det fra erfarne vinproducenter landet rundt. Det giver blod på tanden for en boblende dansk vinavl.

Hos Fyns største vinbonde, Jan Nyholmgaard fra Marslev ved Odense, kom druerne i år usædvanligt tidligt i hus.

- Vi kommer jo ikke udenom, at klimaforandringerne er et gode for dansk vinavl. Vi høster i år 23 ton flot modne og sygdomsfrie druer på fem hektar i forhold til 14 ton sidste år, siger Jan Nyholmgaard til Ritzau og forventer, at kvaliteten af den vin, der lige nu færdiggærer i tankene, er meget høj.

Begejstringen er stor hele vjen rundt i det danske vin-landskab.

- I de ti år, jeg har avlet vin, har vi det højeste sukkerindhold, jeg har oplevet i druerne, siger formanden for Foreningen af Danske Vinavlere, Knud Zangenberg, fra Borup på Midtsjælland til Ritzau.

- Sidst på sommeren havde vi jo et klima som Champagne-området i Frankrig. Så hvis det er den her måde, vejret skal arte sig på fremover, så tegner det i det mindste godt for vinavlen, siger Knud Zangenberg.

Også vinavlernes tidligere formand, Jean Becker fra Birkerød, er begejstret. Han har høstet 40 procent flere druer end normalt.

- Men ikke mindst er druerne i en kvalitet, som blandt andet betyder, at jeg kan lave rødvin uden at tilsætte sukker, siger han.

Når druerne på disse breddegrader undtagelsesvis er søde nok i sig selv, så behøver vinproducenten ikke at tilsætte sukker. Det giver bedre og mere komplekse vine, som minder om dem, vi kender fra varmere himmelstrøg.

Jan Thrysøe fra Guldbæk Vingård syd for Aalborg er en af nye drenge i vinbranchen.

- Årets høje kvalitet giver os langt bedre muligheder for at kæle for vinens kvalitet i modsætning til sidste år, hvor der virkelig skulle trylles med hjælp fra en professionel vinmager for at nå et fornuftigt resultat, siger han.

Danmark blev først godkendt til at sælge danskproduceret vin i 2000. Dengang var der seks producenter. I dag er der omkring 1200 medlemmer af vinavlerforeningen. De fleste er dog hobbyavlere.

Oversigt

    Oversigt