Fynsk virksomhed hjælper ordblinde ansatte: - Jeg er blevet gladere for at gå på arbejde

VandCenter Syd i Odense tilbyder deres ordblinde medarbejdere undervisning og hjælpemidler. For reparatør Morten Bendtsen har det ændret hans liv at få hjælp med sin ordblindhed.

For reparatør Morten Bendtsen har det været et stort tabu at være ordblind. 

- Jeg har aldrig pralet med, at jeg er ordblind. 

Da hans arbejdsplads VandCenter Syd i 2018 for første gang screenede alle deres medarbejdere for ordblindhed, viste resultatet at 40 ud af 200 medarbejdere havde læse-, skrive- eller regnevanskeligheder, og at 13 af virksomhedens medarbejderne er ordblinde. 

På baggrund af undersøgelsens resultater valgte Vandcenter Syd at tilbyde de 53 medarbejdere undervisning og hjælpemidler. Morten Bendtsen deltog af to omgange i et 20 ugers undervisningsforløb for ordblinde hos VUC Odense. 

- På kurset lærer medarbejderne både at anvende værktøjer, som forenkler deres hverdag og at leve med deres ordblindhed, fortæller Andreas Bassett, der er områdechef for drift hos VandCenter Syd.

En enklere hverdag 

For Morten Bendtsen har kurset hos VUC haft en stor indflydelse.

- Jeg har lært at bruge apps, som gør min hverdag og mit private liv nemmere. Det er blevet enklere for mig at gå på arbejde. 

Morten Bendtsen havde en smartphone, før han begyndte på kurset. Men på grund af sin ordblindhed gav ting som sms'er og apps ham store udfordringer. I dag sender han talebeskeder, og anvender dagligt apps, der læser tekster højt, og som forklarer drilske ord.  

- Det er en verden til forskel at få en introduktion til apps, som henvender sig til ordblinde. 

Medarbejdere har efterfølgende evalueret forløbet, og Andreas Basset er ikke i tvivl om, hvilken betydning kurset har haft.

-  Vi har fået enormt meget ud af forløbet som virksomhed. Vi har særligt kunnet mærke og se en personlig udvikling hos vores ansatte, der er ordblinde. 

Vigtigt budskab

I dag er Morten Bendtsen ikke bange for at fortælle, at han er ordblind.

- Folk, der er ordblinde og bliver tilbudt undervisning. De skal tage chancen og takke ja. Det er et vigtigt budskab fra mig, at folk skal stå ved, at de er ordblinde. Det har været et tabu i alt for mange år at være ordblind, det skal det ikke være mere. 

I Danmark anslås det, at der er omkring 400.000 ordblinde i Danmark. Odense Kommune har i budgettet for 2021 afsat 1. million kroner til at gøre en ekstra indsats for at styrke ordblindeindsatsen på beskæftigelsesområdet.