I det fynske folks tjeneste

Fynsk virksomhed skrotter krisen

På blot fem år er 30 procent af industriarbejdspladserne forsvundet på Fyn. Der findes dog en stor virksomhed, som for tiden ansætter folk og udvider produktionen.

02:27

På fem år er antallet af industriarbejdspladser på Fyn faldet med 30 procent.

1 af 2

Virksomhed går imod krisen

På lagerpladsen hos Ib Andresen Industri står der en lang række med elektrofiltre til kulfyrede kraftværker. Dem har virksomheden produceret i mange år, og de går den stik modsatte vej af mange andre industriprodukter.

- De skal til Rusland, og vi har sendt den slags ting hele jorden rundt, selv til Kina, siger Ib Andresen, der er administrerende direktør hos Ib Andresen Industri.

Virksomheden i Langeskov er gået fra omkring 450 medarbejdere til nu 600. Det skyldes især virksomhedens nyeste produkt, vindmølletårne i stål, som kan transporteres på almindelige lastbiler - og samles på det sted, de skal stilles op.

- Så er ting ikke så komplicerede. Så kan man sætte hvem som helst til at køre med det, fortæller Ib Andresen.

Fyn mister industriarbejdspladser

Men der er ikke mange danske industri-virksomheder, som har succes for tiden. Antallet af industriarbejdspladser i Danmark er på fem år faldet med 18,9 procent. På Fyn er faldet på hele 30,1 procent.

Ib Andresen Industri har dog formået at gå imod krisen. På et år har de skabt 25 procent flere jobs, og det imponerer Dansk Industri.

- Selvfølgelig skal rammevilkårene være rigtige, og så skal der være nogle ildsjæle, som Ib Andresen er et rigtig godt eksempel på, siger Bo Stærmose, der er formand for Provinsindustrien, der hører under Dansk Industri.

Industriarbejdspladserne skal bevares

For Provinsindustrien, som repræsenterer industri-virksomhederne udenfor Storkøbenhavn, er det vigtigt at bevare industriarbejdspladserne i Danmark.

- I dag står fremstillingsindustrien for mere end halvdelen af al eksport i Danmark, på trods af at der i dag er omkring 300.000 ansatte, fortæller Bo Stærmose.

- Det vil sige, at det er omkring 5-6 procent af befolkningen, der er med til at slæbe mere end halvdelen af eksportindtægterne hjem, siger han.

Provinsindustrien håber, at regeringens Vækstplan DK, som forhandles på Christiansborg i disse uger, kan være første skridt til at genskabe en del af de tabte industriarbejdspladser