I det fynske folks tjeneste

Fynske Anders kæmper som ridder for Danmark: Her er ikke mange regler

Verdensmesterskabet i middelalderkampe afholdes denne weekend ved Spøttrup Borg nær Skive: Anders Gormsen fra Bogense er med

01:43

Omkring 500 riddere fra 25 lande er denne weekend samlet ved borgen Spøttrup nær Skive. Her udkæmper de drabelige dyster med rigtige sværd og iført tunge rustninger i verdensmesterskabet i middelalderkampe. Selvom målet hverken er at slå modstanderen ihjel eller fordærvet, bliver der helt bogstaveligt gået til stålet.

- Så længe du stoler på din rustning, behøver du ikke være bange, fortæller Anders Gormsen fra Bogense. Han erkender dog, at de kan komme til skade, når de slår løs på hinanden af alle deres kræfter med sværd, økser, krigshammere og køller, selvom rustninger og ringbrynjer selvfølgelig tager en del af stødene. 

- En gang imellem kommer nogen til skade, men der har ikke været så mange skader i år endnu, gudskelov, siger han.

Læs også Live fra middelalderkamp: Fynsk kriger skal kæmpe for Danmark

Det er første gang, at verdensmesterskabet afholdes i Danmark, som Anders Gormsen repræsenterer. Han har indtil videre opnået en sejr med sit hold, hvor de bankede Skotland på plads. Til gengæld har de lidt nederlag til USA efter en tæt kamp, ligesom Polen også var en for stærk modstander.

For Anders Gormsen er slagmarken et sted, hvor alt andet lukkes ude.   

- Adrenalinen pumper, man lukker fuldstændig af. Det er bare anderledes. Ikke til at beskrive, forklarer han.

Til gengæld er han ikke bange, selvom det meste er tilladt, når første ridderne støder sammen i kamp.

- Reglerne for de her kampe... Der er ikke mange regler, men der er nogle, siger han.