Fynske borgmestre i fælles kamp for fiskeri

Fem fynske borgmestre frygter, at et nyt forbud mod torskefiskeri vil ramme deres områder. Nu har de slået sig sammen i en fælles kamp mod forbuddet.

Et nyt EU-forbud forhindrer fremover fiskere i at sætte bådene i vandet mellem 15. februar og 1. april i en særlig zone i den vestlige del af Østersøen.

Fiskestoppet betyder, at perioden hvor fiskerne kan fange torsk bliver markant kortere.  

- Lige på det tidspunkt fisker vi rigtig mange torsk. Nogle steder er det over halvdelen af det torskefiskeri, der gøres på et år, der sker i den periode, og i Søby på Ærø er det omkring 70 procent, fortæller Allan Buch, formand for Bælternes Fiskeriforening.

Nogle steder er det over halvdelen af det torskefiskeri, der gøres på et år, der sker i den periode

- I EU siger de, det er et gydestop, men det er ikke noget, man har brugt før, siger han og fortsætter:

- Det er jo ikke fordi, bestanden i området er uhyggelig dårlig. Og det er ikke store skibe, vi snakker om. I den vestlige del af Østersøområdet må fartøjerne ikke være over 17 meter, så det er de små både og kystfiskerne, forbuddet går ud over, siger Allan Buch og understreger, at han mener, politikerne glemmer de socioøkonomiske forhold.

Fem fynske kommuner i fælles front

Fem fynske borgmestre og en enkelt sjællandsk kommune er heller ikke glade for forbuddet.

- Det er rigtig skidt, og jeg er rigtig ked af det forbud, siger borgmester for Langeland Kommune, Bjarne Nielsen (V) og forklarer, at han frygter, det vil ødelægge fiskernes eksistens.

Sammen med borgmestrene fra Ærø, Nyborg, Faaborg-Midtfyn og Kerteminde på Fyn og Gribskov på Sjælland er han fast besluttet på at give fiskeriforbuddet kamp til stregen. 

- Jeg håber, det viser, at vi står sammen og taler om de problemer, vi står over for, siger Langelands borgmester of fortsætter:

- Det er utrolig vigtigt for fiskernes eksistens, og derfor må vi råbe op.

Hårdt slag for kystområderne

Indtil nu har det kun været forbudt at fiske torsk i området i april, men det nye forbud, der blev vedtaget i efteråret 2015, udvider altså perioden, så fiskerne fremover må hive bådene i land allerede midt i februar.

- Med forbuddet bliver fiskerne tvunget til at sejle væk, og det er skidt for lokalområdet, for så mister vi penge i de lokale havne, siger Bjarne Nielsen og fortsætter:

- Havnene og det erhverv, der eksisterer der i kraft af fiskeriet, får svært ved at overleve.

Besøg hos minister vækker håb

Fredag mødtes borgmestrene med miljø- og fødevareminister, Eva Kjer Hansen (V), som ifølge borgmestrene tog positivt imod de fem kommuners krav. Nu sætter politikerne kurs mod EU:

- Dernede kender de ikke til Østersøområdet, som vi gør. Det er vigtigt at give dem noget information om, hvad det her forbud betyder, siger Bjarne Nielsen.

- Vi kan nok ikke nå at ændre det i 2016, men måske der er håb for 2017, slutter han.

Oversigt

    Oversigt