I det fynske folks tjeneste

Fynske borgmestre: Lov om håndtryk er spild af tid

Der er bred enighed blandt de fynske borgmestre om, at regler om, at nye statsborgere skal give et håndtryk er spild af tid.

Langelands borgmester, Tonni Hansen, er stærkt imod reglerne om tvungen håndtryk.

De fleste fynske borgmestre synes, at det er spild af tid, at der skal indføres regler om, at nye danske statsborgere skal give håndtryk i forbindelse med ceremonien, hvor de får deres statsborgerskab.

Venstre-borgmester Kenneth Muhs synes ikke, at det er noget der skal lovgives om.

- Jeg synes ikke man skal lovgive for håndtryk, og jeg oplever det ikke som et problem, siger han. 

Håndtrykskrav er foreslået af DF

Diskussionen om håndtryk kommer i kølvandet på, at Folketinget har strammet reglerne for at opnå statsborgerskab, så man blandt andet skal deltage i en ceremoni, hvor ansøgerne om statsborgerskab skriver under på, at de vil overholde grundloven og respektere grundlæggende værdier. I den forbindelse har Dansk Folkeparti foreslået, at ansøgerne skulle give hånd til en repræsentant for det offentlige Danmark. 

Jeg har ikke i sinde at være latterlig marionetdukke for tåbelig politik

Tonni Hansen, borgmester, Langeland, SF

På Fyn melder flere borgmestre ud, at de er skeptiske overfor regler, der pålægger dem at gennemføre tvangshåndtryk.

- Jeg synes, at de burde koncentere sig om de væsentlige udfordringer, såsom ældrepleje- og omsorg samt gode opvækstvilkår for alle vores børn og unge i stedet for ligegyldig symbolpolitik som lovgivning om tvangshåndtryk. Jeg har ikke i sinde at være latterlig marionetdukke for tåbelig politik, slår SF-borgmester på Langeland, Tonni Hansen fast.

Læs også Sydfynske V-folk: Stop nu, Støjberg

- Det er til grin

Også i Kerteminde er borgmester Kasper Ejsing Olesen skeptisk overfor kravet om tvangshåndtryk.

-  Det er til grin eller uhyggeligt, at vores minister (integrationsminister, Inger Støjberg, red.) synes, at det er noget af det vigtigste at bruge sin tid på. Det viser ikke, om man er integreret eller ej, om man kan give et håndtryk. Hvis jeg har en mulighed for at undslippe det, så gør jeg det, og jeg tænker, at viceborgmesteren kommer på arbejde den dag, siger Kasper Ejsing Olesen.

Læs også Fyns Politi følger Pape i håndtryks-sagen

Selvom der er kritik af forslaget om tvangshåndtryk fra de fleste fynske borgmestre, så lyder svaret dog også, at de vil følge de regler, som Folketinget vedtager.

- Jeg skal nok leve op til loven, men må erkende, at der er andre ting, jeg finder vigtigere at bruge min tid på, siger borgmester i Middelfart, Johannes Lundsfryd Jensen (S). 

Unødig opgave

Også i Faaborg-Midtfyn Kommune understreger borgmester Hans Stavnsager, at han vil følge loven.

- Min kalender er rigelig fyldt ud med reelle problemer og udfordringer, så vi behøver ikke at have Folketinget og regering til at skabe flere unødvendige opgaver og problemer for os. Jeg vil dog følge loven, lyder det fra Stavnsager.

I øjeblikket er reglerne om håndtryk i forbindelse med statsborgerceremonien i høring. 

Sådan stiller borgmestrene i de fynske kommuner sig til håndtryksforslaget

Assens, borgmester Søren Steen Andersen, Venstre: Jeg er selv opdraget til at give hånd og synes, at det er en god og respektfuld måde at mødes på. Hvis for eksempel en buddhist viser sin ligeså store respekt ved at holde sine hænder sammen foran brystet, så er det fint for mig. Jeg synes, det vil virke akavet at rive hans/hendes hånd frem og trykke den. Endnu mere at anmelde vedkommende for ikke at trykke hånd. Og jo, vi har større udfordringer at bruge energien på end dette spørgsmål.

Middelfart, borgmester Johannes Lundsfryd, Soc.dem.: Jeg skal nok leve op til loven, men må erkende, at der er andre ting, jeg finder vigtigere at bruge min tid på.

Kerteminde, borgmester Kasper Ejsing Olesen, Soc.dem.: Det er til grin eller uhyggeligt, at vores minister synes, at det er noget af det vigtigste at bruge sin tid på. Det viser ikke, om man er integreret eller ej, om man kan give et håndtryk. Hvis jeg har en mulighed for at undslippe det, så gør jeg det, og jeg tænker, at viceborgmesteren kommer på arbejde den dag.

Nyborg, borgmester Kenneth Muhs, Venstre: Jeg synes ikke man skal lovgive for håndtryk. Jeg oplever det ikke som et problem. Jeg synes, det er fint med ceremoni i kommunerne. Vi er tæt på borgerne. Jeg vil følge loven. Man kan ikke efter min mening sige, at man ikke vil følge loven. 

Nordfyn, borgmester Morten Andersen, Venstre: Jeg efterlever naturligvis den lovgivning, der måtte komme fra Christiansborg.

Odense, borgmester Peter Rahbæk Juel, Soc.dem.: Grundlæggende synes jeg at håndtryk er et vigtigt tillidsskabende ritual, og det skal vi værne omkring. Men jeg føler mig overbevist om, at vi ikke løset det ved at stille en kunstig stiuation op på rådhuset.
Til syvende og sidt, så må jeg følge loven, men der må være behov for, at der er nogen der trækker vejret, og spørger sig selv om det her er måde vi løser problemet på. Jeg tror, at det er virkningsløst, og der er ikke grund til de her regler.

Faaborg-Midtfyn, borgmester Hans Stavnsager, Soc.dem.: Min kalender er rigelig fyldt ud med reelle problemer og udfordringer, så vi behøver ikke at have folketinget og regering til at skabe flere unødvendige opgaver og problemer for os.
Helt konkret ved jeg ikke, hvordan jeg skulle håndtere det, hvis der dukker en op, der ikke vil give hånd. Skal jeg fysisk tvinge et håndtryk ud af dem eller hvad skal jeg? Jeg vil dog følge loven, for det er mit udgangspunkt.

Langeland, borgmester Tonni Hansen, SF: Jeg synes, at de burde koncentere sig om de væsentlige udfordringer, såsom ældrepleje- og omsorg samt gode opvækstvilkår for alle vores børn og unge i stedet for ligegyldig symbolpolitik som lovgivning om tvangshåndtryk. Jeg har ikke i sinde at være latterlig marionetdukke for tåbelig politik.

Ærø, borgmester Ole Wej, Soc.dem.: Jeg har ikke noget imod at give hånd. Hvis det var mig, der skulle afgøre det, så skulle der ikke laves lovgivning om det. Det er symbollovgivning, som jeg ikke mener, at det nytter fra eller til. Jeg tænker, at jeg vil gøre det, men ikke med glæde. Og skulle der være en der smuttede, så går det jo nok også. Men vi følger loven på Ærø.

Svendborgs borgmester, Bo Hansen, Soc.dem.: Det er ikke værd at lovgive om. Vi inviterer alle nye borgere i byrådssalen en gang i kvartalet, og jeg hilser på alle i døren, og jeg har aldrig oplevet, at nogen ikke ville hilse på dig. Jeg har en todelt tilgang til det; Hvis der er en lov, som jeg skal følge, så følger jeg det. Hvis nogen nægter at give mig hånden, så kommer jeg ikke til at kaste mig efter dem. Men i praksis så vil jeg ikke flå fat i hånden for at gennemføre håndtrykket.