Fynske filmtalenter indtager Kina

I august mødtes unge danske og kinesiske filmskabere for at lave film i Odense. Nu går turen den anden vej - danskerne skal lære af kinesisk filmproduktion.

Chengdu i Kina har mere end 15 millioner indbyggere og er især kendt for sine pandaer og tehuse. Fra i dag rummer byen også ti danske filmtalenter.

De ti danskere mødtes under Odense International Film Festival i august med ti unge kinesere for at lave film sammen på Odense Filmværksted. 

Det er en årligt tilbagevendende begivenhed, men denne gang går turen også den anden vej. Den 23. oktober og otte dage frem mødes de 20 unge igen for at netværke, producere film og modtage undervisning af professionelle. Men hvor der i Odense var fokus på fiktionsfilm, kommer det til at handle om dokumentarfilm i Kina.

Med på turen er filminstruktør og tidligere Oscarvinder Martin Strange-Hansen, som sammen med Odense Filmværksted står for undervisning og faciliterer deltagerne.

Dagen før selve campen i Chengdu optræder Martin Strange-Hansen på slap line sammen med Zhou Hao, en kendt kinesisk dokumentarist, som blandt andet har vundet en filmpris ved Sundance Film Festival. På campens øvrige dage står der undervisning og produktion på programmet samt masterclasses med en række kinesiske filmfolk og gæstelærere.

To deltagere fra Fyn

Peter Bjerre Salling og Kristian Thuesen fra Odense ser frem til igen at mødes med deres kinesiske kolleger.

- Det bliver vildt spændende, selv om vi ikke helt ved, hvad vi går ind til. Det gode ved denne camp er, at det ikke bare ser godt ud på papiret. Det virker. Vi lærer en masse, netværker og får kontakter. vi ellers aldrig ville få. Jeg er for eksempel allerede i gang med et konkret filmprojekt sammen med et par af kineserne, fortæller Peter Bjerre Salling, som har lavet film, siden han var 13 og senest haft succes med sin webserie om 'Porno Leif'.

Også Kristian Thuesen forventer en anderledes oplevelse.

- Det er på alle måder sindssygt interessant. Jeg er spændt på at lave film set gennem nye briller. Man bruger jo sin kultur - locations og sprog - i den måde vi udtrykker os filmisk. Og den må vi tage afstand fra, når vi er i Kina, fortæller Kristian Thuesen, som er ved at afslutte sin tredje kortfilm og i gang med endnu et manuskript.

Talentcampen finansieres delvist af deltagerne selv samt Odense Filmværksted, netværksvirksomheden Lifelong Learning og ALLAB.  Herudover støttes de to camps af en række fonde og virksomheder; heriblandt Det Obelske Familiefond. S.C. Van Fonden, FilmFyn, SDU og Normans. Ønsket er at gøre det dansk-kinesiske talentsamarbejde permanent og se det manifestere sig i den professionelle filmbranche.

Herunder kan du se TV 2/FYNs indslag fra kinesernes besøg i Odense.

Læg mærket til ordet 'international' i Odense Internationale Filmfestival. Det er velkendt, at man kan se film fra hele verden, men festivalen er også et mødested for folk fra hele verden.

Oversigt

    Oversigt