Fynske fiskere frygter forskelsbehandling

Et ekspertudvalg er på vej med forslag til en ny fiskeriordning, og den skaber frygt på Fyn. De fynske fiskerne frygter, at fiskere udfra vil kunne fange brisling i fynsk farvand, samtidig med at fynboerne vil have en begrænsning på torskekvoten. Konsekvensen vil være, at kun store virksomheder overlever, og de små havne vil uddø

-

Et ekspertudvalg er på vej med forslag til en ny fiskeriordning, og den skaber frygt på Fyn. De fynske fiskerne frygter, at fiskere udfra vil kunne fange brisling i fynsk farvand, samtidig med at fynboerne vil have en begrænsning på torskekvoten. Konsekvensen vil være, at kun store virksomheder overlever, og de små havne vil uddø.  

Et ekspertudvalg, nedsat af fødevareministeren, er ved at afslutte arbejdet med en ny fiskeriordning, men Verdensnaturfonden WWF trak sig onsdag ud af arbejdet i protest, da de frygter en forklædt ordning med salgbare kvoter, så de store kan æde de små og mere skånsomme fiskerier.  

Formanden for de fynske fiskere, Allan Buch,  forklarer, at hans medlemmer er bange for, at en af deres foretrukne fisk, brisling, kan fanges af alle udefra, mens der bliver lagt en form for individuel kvote eller ration på torsk, som de samme fynboer til gengæld ikke får meget andel i. Hvide Sandes torskefiskere kan så sejle til Østersøen og fange brisling, inden de tager hul på deres egen torskekvote, som fynboerne ikke må fiske.  

- De senere år er flere fartøjer kommet sejlende fra områder uden for Østersøen og har presset de traditionelle i området. Så får de mindre havne et problem. Hele området skal kunne bruge ordningen. Ellers dør fiskeriet herinde, fordi det på en eller anden måde bliver købt op, siger Allan Buch til Ritzau.    

Fødevareminister Hans Christian Schmidt (V) sagde onsdag, at det ikke er hans plan at udvide brugen af individuelle, salgbare kvoter, som i dag er begrænset til visse områder med stimefisk, skriver Ritzau i dag.