Fynske gartnere vil til Litauen

Mange fynske gartnere kan med fordel rykke dele af deres produktion til Litauen. Det viser en analyse fra Fyns Erhvervsråd. Mindst 10 af de trængte fynske gartnere overvejer de nye muligheder øst på.

Penge at tjene viser analyse fra erhvervsrådet

Mange fynske gartnere kan med fordel rykke dele af deres produktion til Litauen. Det viser en analyse fra Fyns Erhvervsråd. Mindst 10 af de trængte fynske gartnere overvejer de nye mulighederne øst på.

Lønningerne er lave og et voksende marked ligger lige uden for døren. Derfor kan masser af fynske gartnere med fordel rykke helt eller delvist til Litauen.

Fyns Erhvervsråd har sammen med et konsulentfirma i Litauen fået udarbejdet en rapport over det danske gartnerierhvervs muligheder i det baltiske land. Og rapporten konkluderer, at Litauen kan være en mulighed for det trængte erhverv.

De fynske gartnere har med deres viden og effektivitet, de rette forudsætninger for at udnytte den billige arbejdskraft i Litauen. Dermed kan Litauen give gartnerne en mulighed for noget tiltrængt indtjening.

"52 procent af erhvervsgartnerne har hjemme på Fyn, og vi har en tæt kontakt med erhvervet og vi hjælper med at pege på nye tiltag, der kan hjælpe branchen ud af den aktuelle krise", forklarer Palle Møldrup, Konsulent i Fyns Erhvervsråd om baggrunden for analysen.

Han tror ikke, at en udflytning til Litauen vil dræne Fyn for de 3000 jobs, der i dag er inden for erhvervet på Fyn.

"Tværtimod, så kan en delvis udflytning til Litauen give ny luft til erhvervet på Fyn. Jeg tror det kan styrke erhvervet på Fyn, hvis de mest arbejdskrævende rutiner bliver flyttet", siger Palle Møldrup.

Analysen viser, at de fynske gartnere med fordel vil kunne producere blomster og potteplanter til Baltikum og Rusland.

Og mulighederne for indtjening er væsentligt højere i Litauen end på Fyn, viser undersøgelsen.