I det fynske folks tjeneste

Fynske gartnerier skal producere cannabis: Nu skal lægerne overbevises

Danske og canadiske erfaringer med cannabis-ordination lægges frem på møde i Odeon torsdag.

01:30

To fynske gartnerier er godkendt til at producere cannabis inden for nær fremtid. Torsdag skal læger overbevises om bruges af medicinsk cannabis på et møde i Odeon i Odense. Video: TV 2/Fyn Foto: RAUL ARBOLEDA, Ritzau / Scanpix

Foto: Emil Hougaard / Ritzau Scanpix

1 af 2

Hidtil har danske læger været skeptiske over brugen af cannabis til smertelindring.

De mener ikke, at effekten og brugen er klinisk afprøvet og dokumenteret, og de praktiseende læger er direkte modstandere af det fireårige forsøg, som Folketinget netop har vedtaget.

På Fyn er gartneriet Mads Pedersen og canadiske Aurora gået sammen om at etablere Europas største cannabisproduktion, og hos Gartneriet Nældebakken i Odense har Møllerup Gods fra Djursland og canadiske Canopy Growth Corporation stiftet firmaet Spectrum Cannabis Denmark. 

Læs også Virksomhed godkendt til cannabis

00:35 Luk video

Sidstenævnte firma er arrangør af et møde mellem fagfolk afholdt fra hele verden. Det afholdes i Odeon torsdag. Her kommer den canadiske forsker Caroline MacCallum, der er en af de førende forskere og cannabis-kendere. Hun vil præsentere data samt erfaringer fra Canada, hvor man fra 1. juli 2018 kan købe cannabis i håndkøb.

Desuden holder Harald S. Hansen, professor ved Københavns Universitet, og Tina Horsted fra Smerteklinikken i København oplæg.

På Smerteklinikken har man i to år ordineret cannabis i behandlingen. De har over 1500 patienter i behandling med cannabisbaseret medicin fra Glostrup Apotek, og siden årsskiftet har de omkring 50 patienter startet op i medicinsk cannabis.

- Jeg har ingen betænkligheder ved at gøre det. Når man kigger ud rent internationalt, så har man jo mange års erfaring i at behandle kroniske smertetilstande, kvalme, opkastning og appetitløshed hos cancerpatienter med cannabisbaseret medicin og medicinsk cannabis, fortæller Tina Horsted fra Smerteklinikken til TV 2/Fyn.

03:29

Se interview med Tina Horsted fra Smerteklinikken i København og Lars Thomassen, der er direktør i Spectrum Cannabis Denmark.

Luk video

Der er tilmeldt 50 farmaceuter, hospitalslæger og sundhedspersonale til arrangementet, men ingen praktiserende læger. 

05:38

Selvom det siden årsskiftet har været lovligt at behandle patienter med medicinsk cannabis, så nægter langt de fleste læger at bruge den nye behandlingsmulighed.

Luk video

De canadiske erfaringer med cannabis

Ifølge den canadiske forsker Caroline MacCallum er der:
  • Bevis for, at medicinsk cannabis virker indenfor følgende lidelser: 1) Neuropatiske smerter (nervesmerter), 2) Kvalme/opkast som følge af kemobehandling, 3) Spastiske smerter (sclerose)
  • Man skal starte cannabisbehandlingen med små doser og derefter øge mængden stille og roligt, mens man løbende overvåger patienten
  • Cannabis bør ikke ryges. Det bør indtages oralt som tabletter eller via inhalator
  • Folk skal være opmærksomme på, at cannabis er langt mindre farlige end de opioider (findes i eksempelvis heroin, ketogan, metadon og morfin), som udskrives til patienter.  
  • Man skal benytte øvrige behandlingsformer først, men cannabis skal ses som et ekstra værktøj i værktøjskassen, som vi kan bruge, når det andet fejler

Læs også Fynske Marianne vil ikke finde sig i cannabis-forbud