Fynske græsrødder slås med tidligere minister om Nykredit-poster

Den 1. marts er der valg til Nykredits repræsentantskab på Fyn. Fronterne er hårdt trukket op om bidragssatser og børsnotering.

Der er ballade i luften, når Nykredit på Fyn den 1. marts holder repræsentantskabsvalg i  Foreningen Nykredit, som ejer 90 procent af Nykredit og Totalkredit.

Sidste år lykkedes det den utilfredse græsrodsbevægelse Consum at få valgt seks medlemmer ind i det 104 mand store repræsentantskab, da der var valg i Syd- og Sønderjylland, og på Fyn håber de oprørske parcelhusejere at kunne gentage kunststykket.

De seks udgjorde halvdelen af de valgte i Syd- og Sønderjylland.

På Fyn skal der vælges 10 repræsentanter.

På Fyn stiller fem repræsentanter fra Consum op bl.a. Andreas Møller, kendt som stifter af Svendborg Sygehus borgergruppen og  stifter af gruppen Akutbilen tilbage til Faaborg.

De øvrige er Bo Kønig, Jesper Viork Nielsen, Louise Andersen og Morten M. Bang.

De kommer blandt andet til at slås med tidligere By- og Landdistrikts-minister Carsten Hansen om pladserne.

Han stiller nemlig op for listen "Fælles Udvikling", der mere eller mindre officielt støtter bestyrelsen og ledelsens holdninger til børsnotering og de eksisterende bidragssatser, som græsrødderne vil have ned.

 - Jeg mener, det er nødvendigt, at Nykredit børsnoteres. Det er vigtigt at sikre en god økonomi, hvis vi også fremover skal sørge for, at kunderne kan låne til konkurrencedygtige priser, siger Carsten Hansen.

 

Det er Louise Andersen ikke enig med ham i.

- En børsnotering vil betyde, at aktionærerne vil have afkast af deres penge, og det vil få bidragssatserne op, siger Louise Andersen.

Boligøkonom ved SDU Morten Skak forudser, at en børsnotering kan blive gennemført på bekostning af medlemsdemokratiet.

- Man kan ikke udelukke det. Når man er børsnoteret er man nødt til at tilgodese aktionærerne. Måske kan Nykredit-foreningen, der også bliver aktionær, holde igen, men man er nødt til at agere på markedsvilkår, siger han-

For et almindelig F3 lån på 1,6 millioner kroner er et Nykredit/Totalkreditlån steget med cirka 10.000 kroner de seneste fem-seks år.

Nykredit er landets største formidler af boliglån, og selv om realkreditinstitutet har lagt sig i spidsen med forhøjelse af bidragssatsen, har konkurrenterne lagt sig lige efter i slipstrømmen.

I forbindelse med valget har Consum indkaldt til fem møder forskellige steder på Fyn i næste uge.

Her vil Hans Jørgen Jagd, civilingeniør og valgt repræsentantsskabsmedlem i foreningen Nykredit fra Sønderjylland  fortælle om boligejernes fremtid og realkreditsektoren.

Også i Nordjylland afholdes der valg til Nykredits repræsentantskab i år. Her skal der vælges otte repræsentanter.

Er du kunde hos Nykredit eller Totalkredit, så kan du læse meget mere om valget til repræsentantskabet her.

Fakta om Nykredit