Fynske håndværkere: Farvel til fradrag koster arbejdspladser

Hvis politikerne beslutter sig for at afskaffe håndværkerfradraget, koster det arbejdspladser på Fyn, lyder det fra fynske håndværkere og Dansk Byggeri.

Dansk Folkeparti vil gøre håndværkerfradraget permanent og udvide ordningen, men det møder kritik fra flere partier i Folketinget og økonomer, der mener, at det ikke længere er nødvendigt, og derfor bør fradraget afskaffes.

På Fyn er meldingen fra håndværkerne dog klar. Vi bliver nødt til at fyre, hvis det afskaffes. 

- Hvis det forsvinder, så tror jeg, at der ryger nogle arbejdspladser. Vores kunder er meget obs på det fradrag, de kan få. Hver gang vi laver en faktura eller et tilbud, bliver der talt meget om, hvad kan de trække fra, siger tømrer- og murermester Steen Ole Christiansen i Odense.

quote Hvis det forsvinder, så tror jeg, at der ryger nogle arbejdspladser.

Steen Ole Christiansen, tømrer- og murermester

Presset branche

Det har været hårde tider de seneste år i branchen, og selv om det går bedre nu, er det netop på grund af håndværkerfradraget, der har været med til at få gang i flere byggerier, især i små og mellemstore virksomheder.

- Vi har en branche, der har været lidt presset igennem en del år efterhånden, så vi har også behov for, at der kommer rigtig gang i den, så vi kan få noget vækst i vores virksomhed, siger Steen Ole Christiansen.

Håndværkerfradraget, der også er kendt som boligjobordningen, blev kort tid efter det seneste folketingsvalg genindført med tilbagevirkende kraft for hele 2015. Bag aftalen står Venstre, Dansk Folkeparti, SF og Alternativet. Blandt andre Socialdemokratiet og Liberal Alliance vil gerne afskaffe ordningen, der udløber ved udgangen af 2017.

Dansk Byggeri: Der sker for lidt uden for Odense

De fynske håndværkere bakkes op af Dansk Byggeri, der ligeledes frygter, at det koster arbejdspladser, hvis man fjerner muligheden for fradraget. Det gælder om at holde de mellemstore og små virksomheder i gang.

- Konsekvensen er, at der er mindre beskæftigelse. Så enkelt er det, siger Claus Larsen, der er næstformand i Dansk Byggeri.

quote Der sker for lidt ude i de kystnære områder hele vejen rundt på Fyn.

Claus Larsen, Dansk Byggeri

Han frygter, at mindre beskæftigelse vil betyde, at der også bliver færre ansættelser af lærlinge. Det er især uden for Odense, at håndværkerfradraget har størst effekt. 

- Der er ikke den store beskæftigelse endnu. Der er kun høj beskæftigelse i Odense. Man har nogle meget store byggerier, som kommer i gang. Det er meget svært for de mindre og de mellemstore virksomheder at komme med på de byggerier, siger Claus Larsen, der ikke mener, at de fynske håndværkere kan klare sig uden fradraget.

- Der sker for lidt ude i de kystnære områder hele vejen rundt på Fyn.

Hvad er håndværkerfradraget?

Oversigt

    Oversigt