Fynske herregårde byder indenfor

En række workshops på Hverringe sætter fokus på restaurering og traditionelle håndværk og materialer.

I eftersommeren slår Hagenskov, Hvidkilde, Krengerup og Sandholt dørene op for en række musikoplevelser og foredrag om slægternes, herregårdenes og egnens historie.

Og til jul byder Hvedholm ved Faaborg indenfor til et storstilet julemarked. Det sker med støtte fra anden runde af Byd Indenfor - et initiativ under Realdanias kampagne, Fremtidens Herregård.

Begivenhederne spænder vidt, men er udvalgt, fordi de hver især har potentiale til at skabe åbenhed og opmærksomhed om herregården som motor for ny udvikling og livskvalitet i lokalsamfundet.

Læs mere om fremtidens herregård her

Lokale borgere bakker op

På Hverringe sætter en midlertidig sommerworkshop fokus på bygningskultur og håndværk.

Hagenskov, Hvidkilde, Krengerup og Sandholt byder indenfor til historiske foredrag og klassisk kammermusik.

Og ikke mindst skal et julemarked på Hvedholm skabe mulighed for at opleve lokale varer i herregårdens stemningsfulde rammer.

- De aktiviteter og arrangementer, som vi har valgt at støtte, er vidt forskellige, men har det til fælles, at de bakkes op af lokale borgere og foreninger og hver på deres måde bidrager til at genskabe herregårdens historiske rolle som lokalområdets kulturelle centrum, siger Christian Andersen, programchef i Realdania.

Realdania støtter herregårdenes ejere og deres samarbejdspartnere i at afvikle arrangementer og aktiviteter, fordi herregårdene har potentiale som dynamo for lokal udvikling:

- Netop nu gennemgår Danmarks landdistrikter en historisk omstilling, hvor flere flytter fra landet mod de store byer. Denne præmis kan vi ikke ændre på. Men fordi herregårdene har potentiale som dynamoer for lokalt initiativ og ny sammenhængskraft, kan de skabe værdi både for turister og lokale, siger Christian Andersen, programchef i Realdania.

- For få midler og med enkle tiltag kan den gode idé gøre en stor forskel for den lokale livskvalitet og for herregårdens tilknytning til de samfund, de indgår i. Kun fantasien sætter grænser for, hvordan nye aktiviteter og arrangementer for offentligheden kan bidrage til at bringe livet tilbage til herregårdenes bygninger og kulturmiljøer - og dermed til landdistrikterne.

Både ejere og deres samarbejdspartnere har to yderligere muligheder for at søge om støtte gennem Byd Indenfor. De næste to ansøgningsfrister udløber 1. september og 3. november