I det fynske folks tjeneste

Fynske ildsjæle må lukke guvernørbolig i Trankebar

Dansk forening har restaureret historiske bygninger i tidligere koloni. Nu må bolig overgives til indisk stat.

For syv år siden fik en lille forening af fynske historieentusiaster rejst midler til at totalrenovere en dansk guvernørbolig i Trankebar.

Boligen er en del af den danske kolonihistorie, men foreningen Trankebar må nu opgive nøglerne til bygningen ved kysten i det sydøstlige Indien.

- Det er jo en af de mest prominente gamle danske bygninger, en fantastisk bygning med udsigt til Paradepladsen.

- Der kommer mange gæster, og derfor er det lidt ærgerligt, at man må lukke, siger Poul Petersen, der er formand i foreningen Trankebar.

Efter at være blevet restaureret for syv år siden stod boligen i flere år aflåst, fordi den ejes af den indiske stat, der ikke ville lade foreningen tage billetindtægter.

Læs også Fynske ildsjæle restaurerer Kommandørgården i Trankebar

Men i januar nåede man en aftale om, at foreningen måtte drive en udstilling og holde boligen åben, mod at foreningen selv betalte penge til driften.

Men de midler har foreningen fra Fyn måttet opgive at rejse.

- Vi bad Nationalmuseet, om vi kunne få et mindre beløb til driften af bygningen, en 10-15.000 kroner. Men det har man sagt nej til, siger Poul Petersen. 

Foreningen er også i færd med at restaurere en nabobygning til guvernørboligen. De har selv rejst midler til restaureringen, og blandt andet har dronning Margrethe støttet projektet med 50.000 kroner.

Læs også Fynboer vil oprette museum i Trankebar

Men der er altså ikke også penge til driften af guvernørboligen, lyder det.

- Vores forening magter ikke at bruge penge på det mere, siger formanden.

Trankebar var en dansk handelskoloni i 1620-1845. Efter en periode med stadig nedgang i handlen blev den lille danske besiddelse solgt til briterne.

- Man bliver ret betaget, når man kommer derned og finder ud af, at her ligger et lille stykke Danmark. De byggede et fort på to år, det er jo ret imponerende. Det synes jeg, er værd at bevare, siger Poul Petersen.

Kommandørgården i Trankebar må nu overgives til den indiske stat.

Fakta om Trankebar

Handelsstationen Trankebar i det sydøstlige Indien spiller en rolle i Danmarks historie. Her kan du læse mere om Trankebar:
- Trankebar var en dansk handelsstation på Coromandelkysten i det sydøstlige Indien i størstedelen af tiden mellem 1620-1845.
- På Trankebars territorium levede cirka 20.000 indere sammen med nogle få hundrede danskere og andre europæere.
- I 1618 sendte Christian 4. og det nydannede Ostindisk Kompagni en ekspedition til Ceylon. Formålet var, at man skulle sikre det dansk-norske monarki en del af handlen i Asien.
- Forhandlingerne på Ceylon forliste imidlertid. Ekspeditionen prøvede derfor lykken på den indiske kyst. Her fik danskerne lov til at handle og opkræve told samt opføre en fæstning.
- Trankebar var kortvarigt besat af briterne i 1801 og igen fra 1808 til 1815. Efter 1815 sygnede kolonien hen. Handlen forsvandt, og områderne uden for kolonien var allerede i 1799 kommet på britiske hænder.
- I 1845 blev Trankebar solgt til Storbritannien for 1.125.000 rigsdaler i en handel, der også medførte, at Serampore, en anden koloni i Indien, kom på britiske hænder.
- For syv år siden fik en lille forening af fynske historieentusiaster rejst midler til at totalrenovere en dansk guvernørbolig i Trankebar.
- Boligen er en del af den danske kolonihistorie, men foreningen Trankebar må nu opgive nøglerne til bygningen ved kysten i det sydøstlige Indien. Årsagen er manglende indtægter.
Kilde: Danmarkshistorien.dk