I det fynske folks tjeneste

Fynske kommuner kan notere flere borgere

Nordfyn, Faaborg-Midtfyn og Ærø kommuner har efter flere års tilbagegang nu igen plus i befolkningsregnskabet.

Ærø Kommune har fået flere borgere.

Den ensrettede vandring fra land til by er ved at ændre sig, så flere og flere af de såkaldte yderkommuner ifølge Jyllands-Posten igen kan melde om befolkningsfremgang efter en årrække med konstant nedgang i antallet af borgere.

Ifølge Danmarks Statistik havde halvdelen af landets 98 kommuner befolkningstilbagegang i 2012. For 2014 lød antallet af minus-kommuner på 30 - og pr. 1. januar i år var der kun 15 kommuner med befolkningstilbagegang i forhold til året før.

En række kommuner som Nordfyn, Faaborg-Midtfyn, Ærø, Læsø, Norddjurs, Jammerbugt, Guldborgsund, Hjørring, Ringkøbing-Skjern og Struer har efter flere års tilbagegang nu igen plus i befolkningsregnskabet.

Forskere mener, at tallene er udtryk for en tendens, der er i færd med at ændre eller i hvert fald nuancere den overordnede sandhed om urbaniseringen, hvor folk flytter fra land til by - og ikke mindst til de store universitetsbyer.

Ændringen skyldes ifølge eksperter både en blanding af et forbedret boligmarked og flere flygtninge og indvandrere, men også et ønske hos mange om en anden livsstil med mere natur og albuerum.

- Der sker noget nyt. Her er tale om en slags mod-urbanisering, hvor flere ønsker en anden livsstil, end den de finder i storbyen, siger seniorforsker Hanne Tanvig fra Københavns Universitet til Jyllands-Posten.