Fynske musvitter indgår i global klimaforskning

Studerende fra SDU holder nøje øje med hundrede mejsekasser i skovene omkring universitetet

Film af Anders Boe, SDU Kommunikation, iframe fra sdu.dk.

Forskere fra hele verden er i gang med at undersøge, hvordan klimaforandringerne påvirker fuglene. Og derfor er biologistuderende fra SDU ved at indsamle data om musvitterne omkring campus i Odense. Det skriver sdu.dk.

– De danske studerende og deres projekter bidrager med vigtig viden om musvitterne. Sammen med data fra resten af verden bidrager de til betydningsfuld viden om, hvordan klimaforandringer påvirker den verden, vi lever i, forklarer Owen Jones, lektor på Biologisk Institut ved SDU til sdu.dk.

Musvitter er nemlig en af de mest studerede fuglearter.

Artiklen fortsætter under playeren

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det betyder, at vi kan sammenligne data fra projekterne her på SDU med data fra projekter i hele verden. Tilsammen giver de os vigtig indsigt i, hvordan fuglene klarer sig under forskellige klimatiske forhold, fortsætter Owen Jones, der står bag de mange redekasser omkring SDU.

Musvitungerne bliver ringmærket i forbindelse med undersøgelsen, og der vil Owen Jones gerne aflive en myte:

- Mange mennesker tror, at de voksne fugle afviser ungerne, når mennesker har rørt ved dem. Men faktisk er fugle ikke specielt lugtfølsomme.

Generelt opfordrer han dog til, at man ikke forstyrre fuglene, når de yngler. SDU's biologer bestræber sig også på at bruge metoder, så fuglene kan studeres på afstand med blandt andet mikrofoner i fuglekasserne.

Oversigt

    Oversigt