I det fynske folks tjeneste

Fynske politikere efter Trump-sejr: Vanvittigt og trist resultat

Vanvittigt. Trist. Wakeupcall. På Fyn er de fleste politikere skuffede over præsidentvalget, men der er også en smule optimisme at spore.

Donald Trump fejrer valgsejren med sin kampagnechef, Kellyanne Conway. Foto: Mike Segar

Republikaneren Donald Trump bliver USA’s næste præsident, og den overraskende sejr over Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, vækker bekymring for flere fynske folketingspolitikere.

- Vanvittigt resultat og ny virkelighed, vi er vågnet til. Danmark må lave ny udenrigspolitik. Vi kan ikke følge Trump og USA blindt som før, skriver Pernille Skipper fra Enhedslisten på Twitter.

Den kontroversielle rigmand snuppede sejren onsdag morgen, til trods for at langt de fleste meningsmålinger i månedsvis havde peget på den tidligere udenrigsminister, der kunne have været blevet USA’s første kvindelige præsident nogensinde.

Trist stemning
Sådan gik det ikke. Også folketingsmedlem Erik Christensen (S), der tidligere har været borgmester i Nyborg, snakker om en trist stemning efter valget.

- Jeg håber, det bliver et wakeupcall for alle os politikere. At vi forstår og anerkender, at store dele af befolkningen i USA og Europa er bekymrede, skriver Erik Christensen på Facebook.

Det er dog ikke alle fynske politikere, der slår alarm, fordi Donald Trump har vundet den 600 dage lange præsidentvalgkamp på den anden side af Atlanten.

Hold hovedet koldt
Merete Riisager (LA) forsikrer, at det nok skal gå for det amerikanske folk.

- Intet kommer til at gå så galt i USA, skriver Merete Riisager på de sociale medier.

Julie Skovsby (S) ønsker amerikanerne tillykke med gennemførelsen af det demokratiske valg, mens Roger Matthisen fra Alternativet tvivler på, hvilken effekt oprøret mod eliten kommer til at få for verdenssamfundet.

- Hold hovedet koldt, og hjertet varmt, skriver Roger Mattiesen.

Donald Trump overtager Det Hvide Hus fra Barack Obama i januar 2017.