I det fynske folks tjeneste

Fynske psykiatere i strid om diagnoser

Fynske psykiatere i strid om børne-diagnoser.

Fynske psykiatere i strid om børne-diagnoser.

Omtrent hvert andet barn henvist til psykiatrien skal slet ikke i psykiatrisk behandling.

I følge professor Niels Bilenberg viser en opgørelse fra BupBasen, en landsdækkende database for børne- og ungdomspsykiatrien, at de praktiserende læger i 2009 henviste 15.645 børn og unge til psykiatrien. Ud af dem kom kun 7.437 i behandling.

De resterende børn lider nemlig hverken af ADHD eller autisme, der er de typiske diagnoser, men mest af alt lider børnene under et system, der ikke er dygtige nok til at skille »skæg fra snot« og under forældre, der ikke kan finde ud af at opdrage, sagde professor Niels Bilenberg onsdag til avisen Information.

Niels Bilenberg er professor og forskningsleder på Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling Odense.

Tager afstand

Formand for Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab i Danmark, Jan Jørgensen, der også er ledende overlæge ved Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling ved SDU, tager afstand fra professor Niels Bilenbergs udtalelser.

Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab i Danmark mener, at der er tale om en overfortolkning af talmaterialet fra kvalitetsdatabasen, BupBasen.

- En betydelig del af henvisningerne er afvist på grund af utilstrækkelige baggrunds-oplysninger og en del af disse må antages at blive genhenvist, når oplysningerne er fremskaffet. Desuden vil BUP-DK gøre opmærksom på, at det øgede antal afviste patienter er et udtryk for manglende behandlingskapacitet, siger Jan Jørgensen.

Skyldes ikke manglende opdragelse

Børne- og Ungdomspsykiatrisk Selskab tager kraftigt afstand fra, at det øgede henvisningstal skulle være udtryk for manglende opdragelse.

- Tværtimod mener vi, at det er et udtryk for, at forældrene tager børnenes psykiske vanskeligheder alvorligt og søger relevant hjælp, siger Jan Jørgensen.