Fyrværkeriskader er halveret på 10 år

Nytårsaften og nytårsmorgen har de seneste par år været langt mindre travle end før på landets skadestuer.

Antallet er fyrværkeriskader er de seneste 10 år faldet med over 50 procent. Det viser de nyeste tal fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital, som siden 1995 har registreret danske fyrværkeriulykker.

Seneste nytår var der kun 237 skader mod 516 skader ved årsskiftet 1999/2000.

- Det er glædeligt at se. Fra 2005 til 2007 oplevede vi en svag stigning, som gav anledning til bekymring. Især fordi den kom, selvom det farligste fyrværkeri var fjernet fra hylderne i 2005, siger ledende overlæge ved Odense Universitetshospital Niels Dieter Röck.

Han mener, at det lave antal ulykker ved udgangen af dette årti er tegn på en holdningsændring i befolkningen og en større vilje til at tage ansvar.

Er blevet mere bevidste

De seneste par år har antallet af alvorlige fyrværkeriulykker blandt børn været få. Kun fem børn i alderen 0-12 år kom de seneste to nytårsaftner til skade.

- Udviklingen viser, at både børn og forældre nok er blevet mere bevidste om, hvor farligt fyrværkeri i virkeligheden er. Når de voksne bliver bedre til at omgås fyrværkeri, smitter det på sigt også af på børnene, siger Henriette Madsen fra Børneulykkesfonden. I det lys tror hun på færre ulykker i år.

Fortsat grund til bekymring

En aktuel stikprøve fra Sikkerhedsstyrelsen viser ellers, at der fortsat er grund til bekymring. Styrelsen fandt alvorlige funktionsfejl hos 13 ud af 23 testede fyrværkeriartikler.

- Vores undersøgelse er ikke repræsentativ, for vi har lagt indsatsen der, hvor vi forventede flest problemer. Alligevel er det stærkt kritisabelt, at fyrværkeribranchen importerer fyrværkeri af så dårlig kvalitet, siger seniorrådgiver i Sikkerhedsstyrelsen Charlotte Kryger.

Funktionsfejl er for eksempel batterier, der vælter under affyring, eller raketter, der eksploderer i for lav højde.

/Ritzau/

Oversigt

    Oversigt