I det fynske folks tjeneste

Galschiøts isbjørnehær er fortsat på Pinds bord

Justitsministerens forklaring på afmaskningen af demonstranter på Folkemødet er ikke fyldestgørende, mener Rune Lund (EL).

Politiet stoppede isbjørnehæren på Bornholm.

Under Folkemødet på Bornholm stoppede politiet den odenseanske kunstner Jens Galschiøts såkaldte isbjørnehær. Isbjørnehæren var en happening under Galschiøts ledelse, hvor 10 efterskoleelever fra Faxehus havde iført sig isbjørnekostumer. Isbjørnene blev stoppet og fik deres cpr-numre registreret af politiet, der forbød dem at gå videre.

Den episode fik Enhedslistens retsordfører Rune Lund til at rejse to spørgsmål over for justitsminister Søren Pind (V). De spørgsmål har ministeren nu besvaret ved at henvise til en række paragraffer, og det har fået Rune Lund til at rejse nye spørgsmål over for ministeren.

 

Læs også Galschiøt: Politiet tog mine isbjørnes masker

Forholder sig ikke til tidsrum
- Problemet med svarene er, at Søren Pind ikke forholder sig til, at der gik et tidsrum fra eleverne i happeningen fik at vide, at de ville få en bøde, hvis de havde isbjørnehovederne på, til at politiet henvender sig og siger, at de alligevel godt må have dem på, lyder det fra Rune Lund.

Rune Lund mener ikke, at Søren Pind forholder sig til, om arrangørerne bag isbjørnehæren får krænket grundlæggende rettigheder som ytringsfrihed og forsamlingsfrihed:

- Politiet truer med bøder, selvom det er fuldt ud lovligt at lave en fredelig happening, hvor man tager Isbjørnekostumer på. Det er ikke kønt, at Søren Pind prøver at spise Folketinget af med en misvisende forklaring, hvor det helt centrale i sagen i udeladt. Det er manglende respekt for demokratiet og vores grundlæggende rettigheder.

Kampen om klimaet
Retsordføreren mener, det er problematisk, at demonstranterne ikke kunne får lov til at sætte fokus på problemerne med klimaforandringerne.

- Kampen mod de farlige klimaforandringer er en af de vigtigste opgaver for os i dag. Det samme gælder i forhold til at beskytte vores grundlæggende frihedsrettigheder. Jeg følger denne sag til dørs, fordi jeg vil have det slået fast med syvtommersøm, at Jens Galschiøt og andre skal have lov til at lave deres fredelige happenings, uden at det bliver ødelagt af ordensmagten.

Justitsminister Søren Pind har over for TV 2/FYN via sin presserådgiver Jakob Kronborg afvist at kommentere sagen, men henviser til de svar, som han senere vil give på Rune Lunds spørgsmål.

Læs justitsministerens svar på Rune Lunds spørgsmål fra første omgang her:

http://www.ft.dk/samling/20151/almdel/REU/spm/816/index.htm

http://www.ft.dk/samling/20151/almdel/REU/spm/817/index.htm

Jens Galschiøt har ligeledes indgivet en klage i sagen.