Gartnerier frygter biomasse

Når Fynsværket om kort tid skal omlægge fra kul til biomasse, kan stigende energipriser trække tæppet væk under hele gartnerierhvervet. Det kan betyde et farvel til tusinder af fynske arbejdspladser.

Mere end 7000 mennesker er i dag beskæftiget i gartneribranchen på Fyn, og det er dobbelt så mange som der sin tid var på Lindøværftet. Men beskæftigelsen i erhvervet kan være truet, når Fynsværket omlægger fra fyring med kul til fyring med grøn biomasse.

- Konsekvensen kan blive at vi må lukke eller flytte arbejdspladser ud af landet, siger Johnny Albertsen, der er administrerende direktør for gartneriet Rosborg i Odense.

Problemet for gartneribranchen er, at de i dag kun betaler kulprisen og ikke afgifterne. Når Fynsværket konvertere til biomasse er brændslet væsentligt dyrere, men afgifterne er til gengæld lavere.

- Det kommer til at almindelige borgere kommer til at betale mindre eller måske den samme pris for varmen, men for gartnerierne bliver det væsentligt dyrere, siger Klaus Winther, der er kraftværkschef på Fynsværket.

Derfor vil de fynske gartnere nu have en løsning fra politikerne, så de bliver kompenceret for de stigende udgifter.

- Vi har et stærkt erhverv og der rigtig mange arbejdspladser. Vi vil gerne være med til at gør verden grønnere, men vi må løse det sammen, siger Johnny Albertsen fra Rosborg.

Politikerne forstår godt gartnernes bekymringer, og i følge Socialdemokraterne er der en løsning på vej.

- Vi er på vej med en løsning, men den er ikke på plads endnu, så jeg kan ikke sige, hvordan den bliver skruet sammen, siger energiordfører Pernille Rosenkrantz-Theil(S).

Oversigt

    Oversigt