I det fynske folks tjeneste

Gåsebillen hærger på Fyn

De fynske haveejere går en hård sommer i møde. Ekstraordinært mange gåsebiller vælter frem og tager livet af græsplæner i hobetal. Gåsebillen er glad for sandet jord, og det betyder at det især er jyske og fynske haveejere, der bliver plaget af den lille bille.

Gåsebillen er kun en centimeter lang, men kan ødelægge græsplanen.

Billen, der er omkring en centimeter lang, lægger æg under græsset og når æggene klækker graver de små biller alle græsset rødder over. Resultatet er en gul og vissen græsplæne i løbet af få uger.

Store mængder
 - Lokalt er der tale om meget store mængder af gåsebiller. Jeg kan godt forstå, hvis ejerne af golfbaner er nervøse. Det er svært at sætte tal på, men hvis arealet er tilstrækkeligt stort, så taler vi om hundrede tusinder af biller, forklarer Peter Esbjerg, der er professor ved Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole.

De første gåsebiller blev opdaget for få uger siden og vejret netop nu giver ideele forhold for det lille skadedyr.

Perfekt gåsebille-vejr

- Kombinationen af en god, stabil sommer og derefter en god vinter er optimal for gåsebillerne. De har endda haft to gode år efter hinanden, så nu er der lagt i kakkelovnen. Nu kommer varmen, og så vælter de frem, siger Peter Esbjerg, der er professor ved Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole.

Gåsebillerne er især glade for tørre græsplæner så eneste råd mod billen er vanding af græsplænen. Men får billen først fat, er der kun et middel der virker, og det er at lægge plænen helt om.

Anmeld dine gåsebiller her