Gassen er lukket i Svendborg

Siden 1856 har gasværket i Svendborg leveret først gas til gadelamperne og siden til komfurerne, de steder hvor der ikke har været elektricitet. Men mandag blev der lukket for gasværket, og dem der fortsat vil lave mad over gasblus må installere flaskegas.

-

Siden 1856 har gasværket i Svendborg leveret først gas til gadelamperne og siden til komfurerne, de steder hvor der ikke har været elektricitet.
Men mandag blev der lukket for gasværket, og dem der fortsat vil lave mad over gasblus må installere flaskegas.

Det ærgrer blandt andre slagter Jørgen Madsen, der lavede sin sidste sylte med brug af bygassen, da TV 2/Fyn var på besøg.

Bliver besværligt
\"Det bliver meget mere besværligt, for nu skal jeg bruge flaskegas, og det skal jo skiftes tit. Jeg har ikke lyst til at bruge el-komfur, for det er for dyrt, og det er også mere besværligt at lave mad med el end med gas. Når vi skruer ned for gassen, så er der skruet ned. På et elkomfur er der restvarme\", siger han.


Flaskegassen gør madlavningen mere besværlig, siger slagteren

Gasværket bliver lukket, fordi der i 1995 blev lavet ny varmeplan for Svendborg, som betød, at dem der hidtil har brugt bygas, nu skal have fjernvarme.
Det er en afløber af, at der er bygget det nye kraftvarmeværk i byen.

150 år gammelt net
Men det havde også været en dyr affærre, hvis gasværket skulle have fortsat, for det ville i følge driftsleder ved Svendborg Vand, Jens Erik Hvergel have betydet, at ledningsnettet skulle have været renoveret for flere millioner kroner.

\"Ledningsnettet er jo 150 år gammelt, og mange af ledningerne er af støbejern, og de bliver utætte\", fortæller han.